Двойно скача броят на острите респираторни заболявания в Стара Загора

През 5 седмица на 2020 г. в Стара Загора са регистрирани общо 358 случая на остри респираторни заболявания, при 173 за предходната седмица, се посочва в справката на Регионалната здравна инспекция.

Регистрирани са общо 58 случая на заразни заболявания, при 37 за предходната седмица.

От групата на капковите инфекции регистрираните случаи са следните:

– Варицела – 34 случая от гр.Стара Загора, гр.Казанлък, с.Овощник, с.Хаджи Димитрово, с.Голямо Дряново, с.Горно Черковище, с.Дунавци, с.Хрищени и с.Бузовград. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+21/.
– Скарлатина – 10 случая от гр.Стара Загора, гр.Казанлък и с.Долно Изворово. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+1/.
– Епидемичен паротит – 1 случай от с.Розово. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /0/.

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:

– Ротавирусен гастроентероколит – 4 случая от гр.Стара Загора, с.Шейново, с.Горно Черковище и с.Тулово. По категория случаите са класифицирани като потвърдени. Отклонение от предходната седмица /+3/.

От групата на вирусните хепатити регистрираните случаи са следните:

– Вирусен хепатит – 9 случая от гр.Стара Загора, гр.Гълъбово, с.Хрищени, с.Братя Кунчеви и с.Априлово. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /-4/.


image0 (9K)