Две уникални нови специалности в Тракийския университет представиха в Казанлък

Две уникални нови специалности в сферата на розопроизводството представи в Община Казанлък академичното ръководство на Тракийския университет, начело с доц. д-р Добри Ярков. Бакалавърските степени „Етерично-маслени култури” в направление „Растениевъдство” и „Медицински козметик” в направление „Здравни грижи” ще бъдат предложени на вниманието на бъдещите студенти още от тази есен.

„Те са изцяло свързани с дейността на повечето от Вас и с нашия регион.“, посочи в приветствието си Кметът на Казанлък Галина Стоянова.

„Чувстваме се като домакин на тази среща.“, сподели доц.Ярков и разказа за добрите си професионални контакти с Казанлък през годините. „Тракийският университет е много сериозна образователна институция, със 6-о място по бюджет и 9-о по брой студенти сред държавните университети.“, подчерта новият ректор и накратко представи двете специалности. Той увери, че ще положи всички необходими усилия студентите на Тракийския университет да са със силна практическа подготовка. „Отворете Вашите фирми за нашите студенти, за да могат да практикуват! Така че, като завършат да могат да започнат веднага работа.“, призова бизнеса доц.Ярков. „Бизнесът ще участва в учебния процес. Вие ще задавате и темите за обучение.“, заяви той.

От страна на Домакина в срещата участва и ръководството на Института по розата в Казанлък.

Пред повече от 40 розопроизводители в региона и 12-окласници от всички казанлъшки училища доц.Ярков обърна внимание върху новите възможности, които целят да подготвят компетентни специалисти в бранша, които да отговарят на потребностите на пазара на труда и са съгласувани с образователното министерство. Вече са одобрени учебните планове и се работи по магистърски програми, които да продължат квалификацията на специалистите, отбеляза доц.Нели Грозева, заместник-ректор по учебната дейност в ръководството на университета.

През януари 2020 г. Народното събрание прие окончателно дългоочакавания Закон за маслодайната роза, който въвежда регулация и защита на бранша. В края на миналата година ЮНЕСКО призна българската Роза Дамасцена за част от световното недвижимо наследство. Постигнатото признание за ценното цвете – символ на България разкрива нови хоризонти за бизнеса да рекламира на световния пазар качествата на продуктите от розово масло и те да заемат своето достойно място.


image0 (9K)