Две улици в Стара Загора носят името Вазов

Знаете ли дали има улици в Стара Загора със сходни имена ? Ако случайно не сте запознати с обичния ни град, ЗАРАТА ще ви даде отговорът на този въпрос, а той е – да, има улици със сходни имена!

Две улици в Стара Загора носят името Вазов.

„Иван Вазов“ е улица, която се намира в кв. Градински. Наречена е на българският писател Иван Вазов. Започва южно от парк „Бедечка“ от пресечката с улица „Кристина Морфова“ и завършва в близост до ПЗ „Загорка“. Пресича се с някои улици като „Димитър Подвързачов“и „Августа Траяна“.

През 1999 година старозагорските общинари решават да наименуват на името на Иван Киров Вазов мъничка уличка в новия краен градски квартал „Железник“. Наречена е на името на племенника на Иван Вазов.

[ad id=“237001″]

Ivan-Kirov-Vazov_resize Д-р Иван Киров Вазов е син на по-малкия брат на поета – д-р Кирил (Киро) Минчов Вазов. Роден е през 1892 г. в Севлиево. Учил в прогимназията в Стара Загора и завършва 31-ви випуск на Военното училище в София /1911/. Преминал в запас, И.К. Вазов завършва право в Софийския университет. Специализира държавни науки и защитава докторат по право в Лайпциг. Работи като адвокат в Стара Загора. Той е един от водещите общественици в града. На 17 март 1943 г. като виден общественик, народен представител и действащ министър, подписва протестно писмо срещу депортирането на българските еврей.

Д-р Иван. К. Вазов е двукратен кавалер на Военния орден “За храброст” – ІV степен, 1 и 2 клас, двукратен носител на немски „Железен кръст” – I и II клас, награден е с орден “За военна заслуга” и орден “Австрийски орел”.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 година Вазов е осъден от т.нар. Народен съд на смърт за дейността си като депутат и министър, 5 млн. лева глоба и конфискация на имуществото. На 26 август 1996 г. е реабилитиран посмъртно.

Иван Киров Вазов е разстрелян на 1 февруари 1945 година в София.


image0 (9K)