Две съдебни заседания очакват днес Навални

Две съдебни заседания по дела са насрочени за днес срещу най-големия критик на Кремъл Алексей Навални, съобщи БНР. И двете заседания ще се проведат в сградата на Бабушкинския районен съд в Москва.

Преди обед състав на Московския градски съд ще разгледа жалбата на Навални срещу решението на Симоновския районен съд от 2 февруари, когато Навални беше осъден на 2 години и 8 месеца затвор, който трябва да прекара в колония с общ режим заради многократни нарушения на изпитателния срок на условната му присъда за мошеничество от 2014г. През 2017 г. Европейският съд по правата на човека каза, че присъдата е несправедлива, а по-рано тази седмица настоя Навални да бъде освободен.

В ранния следобед трябва пък ще започне четвъртото заседание по делото за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война. През лятото Навални нарече в Туитър “позор за страната и предатели“ 94-годишния военен ветеран Игнат Артьоменко и още няколко души, взели участие в агитационен клип в подкрепа на президентските поправки в конституцията. По този случай прокуратурата настоява Навални да бъде глобен с 950 000 рубли (12 500 долара).

Поредица от изслушвания по делото завършиха във вторник, когато Навални попита дали съдията по делото може да му препоръча рецепта за кисели краставички, тъй като е „безсмислено да се обсъжда закона“ с нея.


image0 (9K)