Две са жертвите във взривения варненски блок

Двама души загинаха, а други 7 са настанени в болница след взрив в жилищен блок във Варна. Сред пострадалите има и три деца – на 2, 10 и 17 години. Самоличността на жертвите ще се установява чрез ДНК-експертиза, съобщават от Апелативната прокуратура в морската столица.

Инцидентът е станал в блок 302 в квартал „Владислав Варненчик“. Два апартамента на четвъртия етаж са избити от взрива. Единият от тях е обитаван от 66-годишен мъж, живеел на семейни начала с жена, с която бил в конфликт. Имал и ограничителна заповед, издадена заради домашно насилие. Мъжът бил забелязан да изнася багажа си късно в неделя вечерта. Съседите му се съмняват, че именно той е подпалил апартамента с цел отмъщение. Тормозил е жена си и сина си, който завършил военноморското училище с отличие. Преди дни съседка го чула да казва, че има намерение да отмъсти за това, че го гонят от жилището. По информация на полицията името му е Веселин Димитров и е бивш служител на реда. През 1995 г. е уволнен от полицията дисциплинарно заради корупция.

Значителни материални щети са нанесени и на още един апартамент. Всички обитатели на блока са евакуирани от съображения за сигурност.

Разказ от първо лице за преживения ужас при взрива във варненския блок (ВИДЕО)

„На този етап няма данни в жилището да са били съхранявани взривни вещества. Веселин Димитров се издирва, както и жената, с която е живеел”, каза директорът на полицията в морската ни столица комисар Даниел Пашов.

След няколко часа пожарът беше потушен. Причините за възникването му се изясняват.

„Може би не е взрив на газова бутилка, тъй като пожарникарите я свалиха и не изглежда тя да е причината за взрива”, обясни кметът на града Иван Портних.

Обитателите на блока, чиито апартаменти не са годни за живеене, ще бъдат настанени в общински жилища.


image0 (9K)