Две жизнерадостни произведения в Операта утре

Държавна опера-Стара Загора ще представи на 21 ноември две жизнерадостни произведения – комичната оперета „Драгунет“ на френския класик Жак Офенбах и балетът „Делвата“ от Алфредо Казела.

[ad id=“263680″]

И още големи намаления ТУК

Въпреки че е бил само на 37 години и не е имал още натрупан голям опит в композирането, Офенбах пише за театър Буфо Паризиен през 1857 година две едноактни оперети-буфа Драгунет и Крокфер. Независимо от възрастта си, опита и формата на произведенията, характерът на гения в тези произведения си проличава изцяло. Акуалността им е жива и до днес, а сякаш с пророческа дарба Офенбах е предвидил и показал в тях бъдещи събития и личности – казва Славчо Николов, режисьор на Крокфер.
Млад, талантлив и ентусиазиран екип създаде Крокфер – впечатляващ естетски и свеж спектакъл, носещ необикновения заряд на ярката артистична индивидуалност и творческо вдъхновение. Силният и проверен в няколко постановки вече тандем Славчо Николов /режисьор/ и Ромина Славова /хореография и пластика/ получи мощно подкрепление от дизайнера ГЕНДОНИ с неговите изящни костюми и изискан декор. Костюми – с изпипани детайли и история в тях. Декор – модерен, стилен, не-бърборив, изключително многофункционален. И красив. Творческият екип успешно сътвори визията на оперетата модерно и умно. С хумор. С мярка. С владеене на ситуацията и изразните средства на тялото и гласа. Без преиграване, без лишено от вкус комедиантство у артистите. Много органично.

[ad id=“225664″]
Историята:
КРОКФЕР
Две аристократични фамилии са във война от дълги години. Война, за която никой от двете враждуващи страни не знаят – за какво и защо я воодят. Въпреки че са достигнали до финансов колапс, те продължават тази война. Крокфер заедно с неговият ординарец Бутфьо са отвлекли дъщерята на своя враг Мус-а-мор. Той идва да преговаря с тях за връщането и, но подклаждан от оринарецът си Крокфер отказва мир и продължава с тотална война. Пристига племенникът на Крокфер, Рамас-та-тет. Крокфер се надява,че ще той му бъде съюзник и заедно ще постигнат мир, но се оказва,че Рамас-та-тет е дошъл, за да продължи войната. Рамас-та-тет се влюбва в Фльор-дьо-суфр дъщерята на Мус-а-мор и двамата решават да избягат. Армията на Мус-а-мор напада и Крокфер в безсилието си заплашва,че ще убие Фльор-дьо-суфр ако тя не се омъжи за него, а баща и се предаде. Тя се съгласява, но когато вдигат наздравица за сключения мир, Фльор слага отрова в чашата на Крокфер. Бутфьо пък слага отрова в чашата на Мус-а-мор, обаче се оказва,че сложеното не е отрова, а слабително. Битката между Крокфер и Мус-а-мор се води от Рамас-та-тет като той моли, че ако Фльор-дьо-суфр спечели – да се омъжи за него. Тя се съгласява и побеждава. Крокфер и Мус-а-мор се съвземат едва след битката и разбират какво е станало между тях. Войната е прекратена.

ДЕЛВАТА
В балетната постановка на Делвата сицилианската картина е ярка и прекрасна като цветове и настроение. Алфредо Казела създава тази едноактна танцова комедия през 1924 година. Композиторът сам не е предполагал, че балетът Делвата ще му донесе толкова много успехи. В своята сюита, оп. 41 Казела използва много сицилиански фолклорни музикални елементи, дори включва тенорово соло на сицилиански диалект. Поучителната комична притча на писателя Луиджи Пирандело е разказана в танцова версия сред искрящи и бликащи от нюанси багри – в декорите, в костюмите, в хореографията. Зрителите ще се срещнат с Делвата на Алфредо Казела през погледа на големия италиански хореограф Флавио Бенати. Танцов театър, смесени танцови техники, пантомима в един наситен с комични ситуации спектакъл. Зад забавната и наивна наглед история прозира вечното мъдро послание на сицилианеца Луиджи Пирандело: Трябва да се мисли преди да се прави каквото и да е….
В балетния спектакъл Делвата участват оркестър, солисти и кордебалет на Държавна опера-Стара Загора.


image0 (9K)