Две ваксини за HPV (човешки папилома вирус) са достатъчни до 14-годишна възраст

Две дози от HPV ваксината, а не три, както се смяташе досега, са достатъчно ефективни за защита на тийнейджъри до 14-годишна възраст, обяви ново глобално изследване, информира социалната мрежа за здраве CredoWeb.

Ваксината предпазва от инфекция с човешкия папилома вирус HPV, който е причина за 90 процента от рака на шийката на матката.

Новото изследване, цитирано от социалната мрежа за здраве credoweb.bg, включило повече от 1500 младежи на възраст между 9 и 26 години, които били имунизирани срещу HPV в 15 държави. За целите на изследването учените ваксинирали с 2 дози тийнейджъри на възраст между 9 и 14 години, а с 3 – по-големи тийнейджъри и млади жени.

Младежите в по-младата възрастова група постигнали имунитет с помощта на 2-те ваксини в следващите 6 до 12 месеца. Същият резултат бил постигнат в по-голямата възрастова група за 6 месеца с помощта на 3 ваксини.

На базата на резултатите от това изследване, както и на други проучвания, здравните власти на САЩ взеха решение за ревизиране на насоките, които дават за HPV ваксините, като те се намаляват от 3 на 2 за тийнейджъри от 9- до 14-годишна възраст. 3 броя ваксини все още са задължителни за младежи от 15 до 26 години.
Авторите на изследването от Университета на Берген, Норвегия, смятат, че с опростяването на схемата и намаляването на цената на имунизациите ще бъдат обхванати повече младежи и ще се подобри успеваемостта на ваксината. Проучването бе публикувано в Journal of the American Medical Association.


image0 (9K)