Двама участници в телефонни измами са задържани при спецоперация на полицията от Стара Загора и Хасково

Двама участници в телефонни измами са установени и задържани при спецоперация. Действията са осъществени от служители на ГДНП, ОДМВР – Стара Загора и Хасково, под надзора на прокуратурата

Мъж на 41 г. и момиче на 15 са задържани за телефонна измама след съвместни действия на служители от ГД „Национална полиция“ и техни колеги от областните дирекции на МВР в Стара Загора и Хасково. Действията са реализирани на 10 август на територията на град Хасково, под прякото ръководство на прокуратурата. Задържаният мъж е регистриран за кражби, измама, изнасилване, държане на наркотични вещества, както и държане на боеприпаси без разрешително. Осъждан е за хулиганство, убийство, кражба и телесни повреди.
Установено, е че двамата са съпричастни към телефонна измама, извършена същия ден в гр. Стара Загора – от 86-годишна жена са взети голяма сума пари и златни накити. При извършените процесуално-следствени действия по време на задържането, в двамата и в ползвания от тях автомобил, са намерени и иззети инкриминираната сума от 4800 лева и златните накити, инструменти за взломяване, мобилни телефони и СИМ-карти, както и други вещи, свързани с престъпната им дейност.

Намерено в арестуваните

При проведени допълнителни действия, осъществени с участието на служители на ОДМВР – Варна и Хасково, са събрани данни, че двамата са съпричастни и към идентични престъпления – 8 юли в гр. Хасково спрямо 77-годишна жена и на 5 август в гр. Провадия, спрямо 82-годишна жена. Престъпленията са извършени под предлог съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници.
Установено е, че в престъпната схема в Провадия, в ролята на куриер е използван възрастен мъж, който бил заплашен, че съпругата му ще бъде отвлечена – той взел парите от 82-годишната жертва и ги предал във Варна на задържаното момиче.
Изяснява се съпричастността на лицата и към други престъпления на територията на страната.
Действията по разследването продължават под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.


image0 (9K)