Двама се карат, кой печели?

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 68, 1990 г.
ДВАМА СЕ КАРАТ, КОЙ ПЕЧЕЛИ?
УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА ФИРМА „ДИСКОВИ ЗАПАМЕТЯВАЩИ УСТРОЙСТВА” ПОДАДЕ ОСТАВКА ● СТАЧКАТА ПРОДЪЛЖАВА

[ad id=“225664″]
Как се развиват събитията около стачката в Завода за информационни носители през последните няколко дни? Новината е, че управителният съвет на фирма „Дискови запаметяващи устройства” подаде оставка.
В мотивировката за оставка се изтъква, че управителният съвет разполага с пакет от проекти за обновяването на производството на фирмата, реализацията на който ще доведе до преодоляване на кризата. Нужни са две-три години. На тази база, се казва в обръщението, управителният съвет се е съгласил да води преговори със стачния комитет, макар че стачниците са малка част от колектива на фирмата. Независимо от предложенията на УС до разбирателство не се е стигнало, защото „…господа стачкуващите практически нямат синдикални искания… тяхното основно искане е дестабилизация на фирмата в услуга на политическите стремежи на определени сили в нашето общество”. По-нататък се подчертава, че УС оценява създалата се обстановка като „ненормална и в това положение не може да приеме сляпо да се подчинява на грубия натиск на стачкуващите”. Без да приемат за правилно генералният директор Атанас Атанасов и членът на УС Кръстьо Янев да си подават оставката, членовете на управителния съвет поемат отговорността и заслугите за всичко, което е направено, и колективно си подават оставката.
Стачният комитет на ЗИН реагира веднага и разпространи свое обръщение, в което изцяло отхвърля обвинението, че стачката имала политически характер и че целяла дестабилизация на фирмата. „Именно обръщението и колективната оставка на УС целят да дестабилизират фирмата – се казва в обръщението на стачния комитет. – Всичко е в услуга само на един човек – генералния директор Атанас Атанасов…”
Нека да напомним, че стачният комитет призова УС да поеме оперативното ръководство на фирмата след оставката на Атанасов и Янев. Сега в новата ситуация стачният комитет смята, че нито едно от исканията на стачниците не е изпълнено и призовава стачката да продължи. Предстои избор на нов управителен съвет и по този въпрос също има разногласия между двете страни. Така или иначе, конфликтът се задълбочава – в телекс на стачния комитет се казва, че стачна готовност са заявили още 1 000 души. Политическият оттенък на стачката се допълва – в открито писмо група членове на БСП от стачкуващите се разграничават от своите съпартийци Атанасов и Янев.
Въпросът, който си задават много хора в Стара Загора, е кой, какво и колко губи от всичко това?
(Соб. инф.)


image0 (9K)