Двама от задържаните за обира на инкасо автомобила разкриха схемата

Съдът реши да остави в ареста тримата обвинени за грабежа на инкасо автомобила в София през януари.

В хода на процеса стана ясно, че охранителят и шофьор на инкасо автомобила е работил 2 месеца за фирмата, преди да инсценира обира през януари тази година. Това стана ясно по време на заседанието срещу него.

Припомняме, преди два дни, на 4 юли, от прокуратурата съобщиха, че по случая са задържани 4 души. Това са охранителят Явор Георгиев, който е шофирал инкасо автомобила, приятелката му Екатерина Кабакчиева, съседът им Илиян Илиев и още една жена.

[ad id=“225664″]

Днес в съдебната зала стана ясно, че обвинени за инсценировката са само Георгиев, Кабакчиева и Илиев. Другата жена, която е била задържана е Ивона Достинова. Тя е основен свидетел по делото.

В началото на заседанието, на което се решава дали тримата да останат за постоянно в ареста, прокурорът Милко Момчев поиска от съда да наложи на обвиняемите най-тежката мярка за отклонение. Той посочи, че са събрани достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че задържаните са извършителите. От думите му стана ясно, че Явор е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, а останалите двама закопчани са негови помагачи. Сумата, която успели да задигнат, според прокуратурата, е малко над 364 000 лв. Парите били открити зад гардероб в спалнята в дома на Ивона. „Този, който ги е скрил там е бил Илиян, допълни“ прокурорът. Цялата сума обаче не била намерена. Явор закупил с част от тях кола за себе си и Ивона, рапатрак и започнал ремонт на къща в Горна Баня.

Според показанията на Ивона Достинова, която твърди, че е била любовница на охранителя, месец след престъплението ѝ било казано, че няма от какво да се притеснява.

От свидетелските ѝ показания става ясно още, че тя е присъствала на разговори между Явор и Илиян. Пред разследващите тя посочила, че човекът, който предложил обира бил Явор. Той забелязал проблем в ключалката на инкасо автомобила и решил да се възползва от това. Тя разказала и, че е чула как Явор и Илиян се уговарят да закопчаят шофьора с белезници и да му се запуши устата с тиксо. Описанието, което дало момичето пред полицаите, съвпада с това как е намерен охранителят в деня на обира.

Схемата била такава – Илиян да извърши грабежа, Екатерина да го чака в кола в близост и двамата да изчезнат от мястото с парите.

Ивона разказала, че на 27 януари тази година, когато бе ограбен инкасо автомобилът, Явор я посетил на работата ѝ и казал, че “ днес е денят“. Чак тогава тя разбрала, че нещата са сериозни. Около 22.30 ч. на същият ден братът на свидетелката видял, че Екатерина се прибира в дома си със сак.

[ad id=“225664″]

Прокурорът Милко Момчев каза пред съда, че в дома на Илиян Илиев е била намерена бележка, в която си признава за извършеното и посочва, че е трябвало да вземе 30 хил.лв., но е получил с 10 хиляди по-малко.

Явор се е провалил на детектор на лъжата и това накарало полицаите да погледнат записи от камери в близост до мястото на инцидента. От тях станало ясно, че шофьорът лъже – бил заявил, че двама въоръжени са го нападнали, а от кадрите се вижда само един човек. В разследването били използвани и СРС-та, но заради кратките срокове, те не са изготвени, допълни прокурорът. Момчилов продължи с това, че обвинението разполага и със снимки как задържаните се срещат в късните часове на нощта. Прокурорът изтъкна, че организацията е била прецизна, а тримата са се държали конспиративно. Това, което ги е издънило било камерите на мястото.

Адвокат Димитър Марковски, който е защитник на Явор и Екатерина, помоли съдебния състав да не уважи искането на прокуратурата. „Обвинението е непрецизно“, заяви Марковски. Ивона пък не била обективен свидетел, според адвоката. Той зададе и въпрос защо след като свидетелката е знаела какъв е произхода на парите не е съобщила на полицията, а си е замълчала. Това прокурорът оправда с чувствата, които Ивона е изпитвала към шофьора на инкасото.

Марковски определи, че свидетелката била сключила „класическата сделка с държавното обвинение“. По думите на адвоката, Ивона не е обективен свидетел. Защитникът поиска от съда Явор да бъде освободен срещу парична гаранция.

Адвокат Славчева, която защитава Илиян в съда, поиска той да получи по – лека мярка за неотклонение – домашен арест.

Пред съда Явор заяви, че е бит в СДВР в деня на обира. Екатерина от своя страна посочи, че е невинна и че не е участвала в нищо.

Решението подлежи на обжалване.

[ad id=“191641″]

news.bg


image0 (9K)