„Двама олигарси и една партия“. КПКОНПИ по следите на мистериозна „къртица“

Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) проверява данни за теч на информация към „приближено лице до политически лидер“, обект на проверка за злоупотреби в особено големи размери.

Това става ясно от съобщение, изпратено от антикорупционния орган до медиите в понеделник, докато в президентството се провежда Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) на тема корупция. Както е известно, държавният глава Румен Радев не покани на въпросното заседание шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев заради казуса с имотите му, станал повод последният да излезе в отпуск по молба на премиера Бойко Борисов.

В отсъствието на председателя си от комисията съобщават, че са предоставили на вниманието на президента доклад за дейността си: „Постигнатите резултати и ефективността на Комисията са оценени, както от Европейската комисия, така и от международните партньори. Атаката срещу Комисията е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това.“

От КПКОНПИ не уточняват кои са споменатите олигарси и партия. По подобен начин се изказа и Пламен Георгиев, който преди седмица обяви пред медиите, че срещу комисията се води „компроматна война“, за която някои имат „198 милиона причини“. Макар и да не го спомена поименно, той визираше съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев, срещу когото държавата заведе иск за конфискация на имущество в този размер.

В съобщението на антикорупционния орган се споменава още и за проверка на лице, близко до неназован политически лидер, за което има данни, че „в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери“.

“За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия. По същия случай се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на Комисията към същото това лице. Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата.“

От КПКОНПИ отказват повече подробности. Засега липсва и информация от прокуратурата за какво точно става въпрос. Единственият ръководител на предизборен щаб, за когото към момента е публично известно, че е обект на проверка от антикорупционната комисия, е зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Цветанов, бившият правосъден министър Цецка Цачева, подалата оставка като зам.-министър на спорта Ваня Колева и депутатът Вежди Рашидов се проверяват от КПКОНПИ във връзка с разкритията за сделки с евтини апартаменти от фирма „Артекс“.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)