Двама министри участваха в откриването на академичната 2020/2021-ва година на Тракийски университет

Двама министри – министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, участваха в тържественото откриване на академичната 2020/2021-ва година на Тракийски университет – Стара Загора

С водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от старозагорски свещеници в храм „Свети Патриарх Евтимий“, започна празничният 14-ти септември в Тракийски университет – Стара Загора.

Пъстра програма с участието на студентските музикални групи – бенд „Макрофагос“, студентска група за латино-танци и студентски фолклорен ансамбъл „Траки“ посрещна всички първокурсници, преподаватели, служители, студенти и гости на официалното откриване на академичната 2020/2021-ва година във висшето учебно заведение.

На празничното събитие присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, Гергана Микова – областен управител на област Стара Загора, Стефка Здравкова – областен управител на област Хасково, Живко Тодоров – кмет на община Стара Загора, Станислав Дечев – кмет на община Хасково, Теньо Тенев –кмет на община Раднево, Николай Кънев – кмет на община Николаево, народни представители, директори на дирекции, директори на училища, председатели на институции и организации.

Водещите на празничната програма, които са възпитаници на Тракийски университет, представиха гостите, ректорското и деканското ръководство. Ректорът на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков отправи поздрав към голямото семейство на Тракийски университет: „Скъпи студенти, за мен е особена чест да Ви поздравя и искам да споделя, че сърцето ми е изпълнено с радост, като виждам форума, препълнен с млади хора, защото аз съм от 9 месеца ректор, от които 6 преминаха в пандемична обстановка и това е първият ден, в който ние отваряме широко вратите на Тракийския университет. Искам да Ви благодаря, че избрахте Тракийски университет и Ви уверявам, че не сте сбъркали, защото 97,8 процента от местата за държавна поръчка в университета са запълнени. Това говори, че интересът към университета е изключително голям. Освен от цяла България, ние имаме студенти и от 48 държави. Аз Ви уверявам, че изборът Ви е правилен, защото познавам преподавателите, които са изключителни професионалисти и ще Ви научат да станете най-добрите в професионалните направления, които сте избрали да учите. Днес ние се гордеем с Вас, но съм убеден, че и когато Вие завършите, Вие ще бъдете нашата гордост затова, че сте завършили и сте подготвени в Тракийския университет. Аз Ви благодаря и че избрахте град Стара Загора – един от най-добрите и най-красивите градове в България. Тук, освен че ще станете професионалисти, ще имате възможност да пеете, да танцувате, да спортувате, да се забавлявате. Вие ще намерите много приятели, а някои от Вас ще срещнат своите половинки и ще създадат семейства. Желая Ви попътен вятър и да имате едно чудесно време в Тракийски университет!“

Специален поздрав към всички студенти, преподаватели и служители на университета отправиха и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и обичаният от всички учител – физикът Теодоси Теодосиев.

Студенти поднесоха цветя на всички 9 декани и директори на звената на Тракийски университет, като последното десето цвете беше за ректора, символизирайки 10-те пръста на ръцете.

Завършекът на тържествения ден бяха 120 балона в цветовете на националния трибагреник, които полетяха в небето заедно с вятъра на успеха на Тракийски университет.


image0 (9K)