Двама българи са кандидати за общински съветници във Виена

Двама българи днес ще се борят да станат част от общинския съвет на австрийската столица Виена, научи dir.bg. Полина Векова и Крум Гергински са издигнати от Народната партия.

Полина Векова участва в изборите за общински съвет във Виена в елитния 1 район. Родената в София юристка, завършила столичната немска гимназия и Виенския университет, е на 22-о място в листата на Австрийската народна партия (АНП). Общият брой на местата в съвета е 40, а Първи район от години е крепост на нейната партия. Векова владее три чужди езика: английски, немски и руски.

В момента Полина работи като координатор във виенската централа на АНП и е член на младежката й организация. Първата голяма предизборна кампания, в която участва, е за Евроизборите през май 2019. Тогава партията й печели с убедителна преднина, а след изключително дейното участие на българката в кампанията тя става асистентка на назначения за водач на предстоящата предизборна кампания в Първи район. АНП печели и тях, като районът, за който Полина отговаря, е с най-високият резултат в целия град. Кметът му Маркус Фигл дори й връчва почетна грамота за успешната работа, подписана и от бундесканцлира Себастиян Курц.

След вътрешнопартийно гласуване в края на месец юни, Векова е номинирана в районната листа за кандидати за общински съветници.

„Да бъда част от екипа, с който такъв сериозен, уважаван и популярен австрийски политик като Маркус Фигл се кандидатира на изборите, за мен е огромна чест. Заедно ние като екип имаме една основна цел, а именно – обитаван Първи район. Първи район е туптящото сърце на Виена и е нейният културен, икономически, политически и социален център. Нашата цел е той да не се превръща в безлюден туристически център, а да бъде привлекателен,оживен и безопасен жилищен район“, казва българката пред bgmedia.at.

Скоро след изборите на Полина й предстои нова стъпка нагоре. АНП ежегодно предлага специална менторска програма за обучение на хора с висок потенциал за развитие, която се провежда в политическата академия към партията, и Векова е сред избраниците.

Друг наш сънародник – икономистът Крум Гергински, също е в изборната листа на Народната партия за общински и окръжен съвет във Виена. 37-годишният банков служител може да стане вторият българин, решаващ бъдещето на елитния Първи район.

Гергински също е роден в София. Като ученик се мести да живее в Австрия със своите родители. Следва Финанси и международен мениджмънт в Икономическия университет във Виена и специализира инвестиционно банкиране в университета в Манчестър, Англия.

Паралелно със следването във Виена, Гергински работи като мениджър по проекти за стратегическо развитие на пазара в голяма петролна компания. След дипломирането си продължава своето професионално развитие в една от големите австрийски банки и бързо се издга до поста директор по корпоративно и инвестиционно банкиране.

В редиците на АНП се включва преди 10-ина години. Понастоящем българинът е член на разширеното ръководство на Борда в Първи район – Виена.

В своите политически ангажименти, а също така и в ролята си на представител на мозъчния тръст на работната група за икономика и ефективност, той се фокусира върху теми, свързани с насърчаването на икономическото развитие на района, както и на изграждането и укрепването му като бизнесцентър на столицата.

„България винаги е била и ще бъде в сърцето ми. Тя е част от мен. Човек никога не трябва да забравя корените си и откъде е тръгнал“, споделя Крум Гергински, на когото лидерът на АНП в Първи район Маркус Фигл напуса във Фейсбук тези дни: „Благодаря Ви за лоялната подкрепа години наред!“.

 


image0 (9K)