ДБГ на Кунева напуска властта при слаб резултат на Трайчо Трайков

Движение България на гражданите (ДБГ) ще напусне управлението, ако кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков получи по-малко от 200 000 гласа.

Ако кандидат-президентската двойка на РБ получи чувствително по-слаб резултат от резултата на РБ на последните два избора, за нас това ще бъде ясен знак за неодобрение от страна на избирателите“, каза вицепремиерът Меглена Кунева, която прочете декларация на ДБГ.

В документа се казва, че ДБГ стои твърдо зад кандидатурата на Реформаторския блок и потвърждава своята позиция, че участието на Блока в кабинета е гаранция за прозрачност и откритост, както и за недопускане на БСП и ДПС във властта.

За чувствително слаб резултат ще се приеме и по-малко от 8,8 на сто, колкото получи РБ на последните парламентарни избори или под 190 000 гласа при сравнение с резултатът от над 200 000 на местните.

Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, РБ ще има повече депутати, но се боя, че няма да може да се състави дясно правителство и управлението ще премине в ръцете на БСП и ДПС, заяви зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски.

Ако резултатът на Трайков е над вододела 200 000, „ще разглеждаме това като знак на подкрепа за участието на блока в настоящето дясноцентристко управление. В този случай ДБГ ще приозве непосредствено след изборите към подписване на Анекс към споразумението с ГЕРБ“, се казва още в декларацията на ДБГ.

В документа трябва да се съдържа ясна клауза за „общ ангажимент за недвусмислена парламентарна подкрепа на решенията“, приети от коалиционните формати.

Утре шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ, РБ и Патриотите се събират, за да намерят „златното сечение“ за секциите за чужбина и казуса с квадратчето „Не подкрепям никого“ в изборната бюлетина. 

Утре и в сряда парламентът ще гледа промени в Изборния кодекс, а от движението настояват да няма таван на броя на секциите в страните в страните в ЕС. В ДБГ са против резултатите от квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетината да се броят, като действителни гласове, защото това ще повиши изкуствено 4-процентната бариера за влизане в парламента и ще доведе до парламент тип „Орешарски“.


image0 (9K)