„Да чуваш „Не“ на почти всяко искане“. Боряна Джамбазова и как се взима „Пулицър“ за „русофобски измислици“

Боряна Джамбазова

„В среда, където властват таблоидната журналистика, езикът на омразата и натискът над малкото независими медии, разследващата журналистика вирее все по-трудно“, каза журналистката Боряна Джамбазова пред Свободна Европа. Тя е част от екипа на „Ню Йорк таймс“, спечелил тазгодишния „Пулицър“ в категорията „международна журналистика“.

Новината, че българка е с най-престижната награда за журналистика в света, стана една от най-споделяните в социалните мрежи в последните дни. Тя дойде на фона на реакциите и коментарите, че България отново заема 111-о място в индекса на „Репортери без граници“ за свобода на медиите. И то за трета поредна година.

„За съжаление в България се броят на пръсти медиите, които все още си позволяват да правят истинска разследваща журналистика или дори критична журналистика“, казва Джамбазова. „Тези, които го правят, заслужават адмирации и подкрепа“.

„Скритата война на Путин“ се казва поредицата, за която Боряна е отличена като част от екип, който разследва действията на руските тайни служби в няколко страни. Една от тях е България.

Джамбазова е работила заедно с репортера Майкъл Шуорц по един от наградените осем материала в категория „Международна журналистика“.

„Работата по тема като тази отнема месеци и често е свързана с редица предизвикателства – от това да чуваш „Не“ на почти всяко искане за интервю до проверка на фактите и информацията“, споделя Джамбазова. Тя помага на Шуорц да събере информация за опита за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев, за който са обвинени агенти на руското военно разузнаване (ГРУ).

Победителите тази година бяха обявени на 4 май от администратора на борда на наградите „Пулицър“ Дейна Кенеди от хола ѝ чрез лайвстрийм в YouTube вместо на церемония в университета „Колумбия“ Ню Йорк.

На 5 май руското посолство във Вашингтон разкритикува решението на борда, като на страницата си във Фейсбук написа, че статиите са „русофобски измислици“, които накърняват репутацията на вестника.

„Ние считаме тази поредица от статии на The New York Times за Русия като прекрасна колекция от неразредени русофобски измислици, които могат да бъдат изучени като насоки за създаване на фалшиви факти“, допълват от дипломатическото представителство.

„Ню Йорк таймс“ има рекордните 130 награди „Пулицър“.

„Малко издания в света могат да си позволят лукса да отделят месеци да работят по дадена тема. Още по-малко издания имат журналисти като Шуорц, които тичат по следите на руски шпиони, въпреки рисковете“, каза още Джамбазова пред Свободна Европа.

Боряна Джамбазова е журналист на свободна практика и член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти.

Джамбазова публикува първия си материал за международното издание на вестник „Ню Йорк Таймс“ (бившия International Herald Tribune) през 2012 година, докато е на стаж в редакцията на вестника в Париж. Като репортер отразява актуални събития, свързани с България или региона на Балканите по различни теми – от политика и икономика до човешки права и култура.

Тя започва журналистическата си кариера като репортер в онлайн изданието Mediapool и като сътрудник на Балканската мрежа за разследващи репортажи.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)