Да ти пораснат бодли. Часовете срещу сексуалното насилие се върнаха в Перник след тридневна забрана

Стефан Кръстев, заместник-кмет на Перник и Екатерина Велева, председателка на фондация „П.У.Л.С.“ по време на пресконференцията в петък

Училищната програма срещу сексуалното насилие в Перник, която беше отменена от министъра на образованието Красимир Вълчев, се завръща, съобщиха от Регионалното управление по образование. Двете противоположни решения – за отмяна и за връщане на програмата – бяха взети в рамките на по-малко от три дни.

Часовете са за ученици в четвърти клас и се провеждат от местната фондация „П.У.Л.С.“ в присъствието на класния ръководител. Децата научават за промените в човешкото тяло в юношеска възраст и добиват увереност в това да казват „не“, когато даден физически контакт е нежелан за тях, каза в петък председателката на фондацията Екатерина Велева.

В началото на седмицата майка на дете, което не участва в програмата, заяви в телевизионен ефир, че в хода на часовете децата са били принуждавани да се целуват и са рисували полови органи. По думите й това е довело до тревога сред родителите. На следващия ден министърът на образованието обяви, че анулира програмата, чието име е „Таралежи“.

Казва се така, защото дава на децата бодли, с които да посрещнат евентуална заплаха, поясни Велева по време на пресконференция в Перник.

Проверката на МОН не откри притеснителни неща в тази програма, каза по време на парламентарния контрол в петък министърът на образованието Красимир Вълчев.

През седмицата инициативата „Таралежи“ беше подкрепена от община Перник, от родителите и от обществения съвет на 7-о училище в града, където се прояви сблъсъкът на представи за часовете. В писмо до училището родителите нарекоха обвиненията към програмата „разпространение на лъжливи данни“.

Програма „Таралежи“ е одобрена от МОН и се намира под постоянния контрол на трима обучители и оценители. Тя се изпълнява в отговор на три закона, които определят необходимостта от сексуално образование в училището. Законите са гласувани в първите години на новия век.

Часовете с децата представляват пет срещи годишно, всяка от които е с продължителност на два учебни часа, съобщи в петък Юлия Андонова, която е координатор на програмата. Тя добави, че всяко училище кандидатства пред Регионалното управление по образование, за да може да разчита на това преподаване.

В резултат програма „Таралежи“ се предоставя на общо четири училища в Перник, на едно училище в Благоевград и на едно в Дупница.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)