Да се ожениш за дете

Булката е на 14, а младоженецът на 21? Да, подобни бракове има и в Германия. По официални данни, в страната има поне 1000 такива случая – най-вече сред бежанците, пристигнали в Германия през последните месеци.

Едно 14-годишно момиче се омъжва в Сирия за 21-годишния си братовчед. Двамата бягат от войната и пристигат в Германия. Службата за младежта в Ашафенбург обаче отказва да признае брака между тях и поема попечителството над момичето. Съпругът завежда дело и губи на първа инстанция. Върховният касационен съд в Бамберг обаче отменя решението на първата инстанция и признава брака. Съдиите аргументират решението си с действащото в Германия законодателство, според което сключените в чужбина бракове се признават за легитимни. Малко след това обаче град Ашафенбург обжалва решението на съда в Бамберг и сега тежката дума има Федералният върховен съд.

Оказва се, че темата за детските бракове, която иначе изглежда толкова далечна, е част и от Германия. Всъщност във Федералната република отдавна има бракове между малолетни. Но за всеки отделен случай се иска специално разрешение. Много представители на правозащитни организации, политици и юристи застъпват становището, че детските бракове трябва да бъдат принципно забранени. „Едно момиче на 11, 13 или 15 години не трябва да се омъжва, а да ходи на училище“, казват от ХДС и ХСС. И тъй като все повече политици настояват за последователен подход към детските бракове сред бежанците, федералният министър на правосъдието Хайко Маас създаде работна група, която трябва да разработи и предложи единни правила.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)