Да се движим повече отколкото СЗО препоръчва

ТРЯБВА ДА СЕ ДВИЖИМ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО СЗО ПРЕПОРЪЧВА

Препоръчаните от Световната здравна организация 150 минути разходка или 75 минути бягане за седмицата може и да са полезни, но са крайно недостатъчни за предпазване от петте най-разпространени хронични болести.

Физическите усилия за седмицата трябва да са между пет и седем пъти повече, за да предпазват наистина от диабет, сърдечносъдови болести и сърдечен удар, рак на гърдата или на дебелото черво, пише британският вестник „Гардиън“, цитиран от Дружеството на кардиолозите в България.

Публикацията на авторитетния вестник е на базата на анализ на повече от 170 проучвания от 1980 година досега, направен от американски и австралийски университети, публикувани в средата на септември в British Medical  Journal (Британския медицински журнал). Учените търсели закономерности между времето, отделено за движение, и здравето на хората, участвали в различни експерименти през годините. Без изненада се потвърдило, че повече движение означава по-добро физическо състояние, но освен това проличало, че препоръките на СЗО за минимални усилия на седмица са всъщност доста под реалния минимум за здраве.

Друго откритие на анализаторите е, че домакинската работа, градинарството, изказването на стълби и други всекидневни занимания спокойно могат да се броят като физическо натоварване.


image0 (9K)