За да предпазим мозъка, не трябва да говорим повече от 4-5 минути по мобифон

Доц. Тодор Широв е специалист отоневрология и УНГ болести. Завършва Висшия медицински университет – София. Има специализации в клиники в Прага, Чехия и в Утрехт, Холандия. От 1991 г. е главен асистент към Катедрата по УНГ болести, Сектор “Отоневрология”, МУ-София при МБАЛ „Царица Иоанна”. Има над 40 публикации в български и чуждестранни списания по оториноларингология. Съавтор с проф. Д. Димов на монографията „Мениеровата болест“.

[ad id=“225664″]

Интервю на Петя Дикова в социалната платформа за здраве credoweb.bg.

– Доц. Широв, много хора се оплакват от световъртеж. Каква е ролята на туморите за появата му?

Една от причината за появата на световъртеж, за щастие не много честа, е наличието на тумор в мозъка. Има световна статистика, която показва, че вследствие на прекомерната употреба на мобилни телефони определен вид тумори в мозъка (глиоми) се увеличават. Наблюдава се и увеличен риск за развитие на тумори на слюнчените жлези.

Тук искам много силно да бия камбаната, особено за младите хора.

За тези, които говорят неконтролирано и с часове по мобилните си телефони. Тези апарати излъчват микровълнова енергия, която се разпространява в тъканите на главата и в мозъка и уврежда нервните клетки. Тя предизвиква генетични промени,
включително и туморни образувания.

[ad id=“263680″]

– Как трябва да използваме мобилните телефони?

Има американски инструкции за това как да се използват мобилните телефони, но съзнателно не се дава широк достъп до тях. Там пише, че правилното използване на мобилния телефон е да не се говори повече от 4 – 5 минути. След това трябва да има поне 30 – 40 минути почивка, за да може да се възстановят тъканите. Освен това телефонът трябва да се държи колкото е възможно по-далеч от ухото, да не се притиска плътно. Дори 1 см разстояние от телефона намалява много излъчването. Ако са 2 – 3 см – още по-добре. Идеалният вариант е да се използва устройство hands-free със слушалка с кабел, защото безжичните устройства също излъчват вълни. Хора, които говорят служебно дълго време по телефона, задължително трябва да ползват hands- free, за да намалят опасността от увреждане на мозъка.

[ad id=“225664″]

– Колко трябва да говорят децата по мобифон?

Мобилните телекомуникационни компании извършват престъпление, като предлагат пакети за деца с 1000 – 2000 -3000 или дори 4000 безплатни минути. Децата не бива да бъдат насърчавани да говорят дълго по телефона, а да бъдат ограничавани.

[ad id=“263680″]

Да имат най-много 100 или 200 минути на месец. Това безконтролно използване на телефоните с часове със сигурност води до увреждане на слуха и на някои структури в темпоралната част на мозъка. Мога да отида и по-далеч – младите хора сега носят телефоните в джобовете, близо до репродуктивните им органи.

Телефонът излъчва вълни, дори и да не говориш по него. Когато едно 12-13- годишно момче или момиче започне да носи мобифона близо до репродуктивните органи и това продължи 15 години, какво се получава? Затова е добре децата и младите хора да слагат тези апарати на друго място – в чантички, в други джобове. Добре е също така телефонът да не е на нощното шкафче, а в другата стая, когато спим. Вълните не могат да причинят увреждане на разстояние от 1 м, но всяко известие, звънване или вибриране прекъсват съня ни.


image0 (9K)