„Да окрадеш банката си“. САЩ обвиниха украински олигарх в пране на пари

Украинският милиардер Игор Коломойски е разследван за пране на пари

Министерството на правосъдието на САЩ обвини украинския милиардер Игор Коломойски в кражбата на милиарди долари от украинската Приватбанк, в която той е бил основен акционер, и изпирането на голяма част от тях чрез мрежа от компании по света и в частност в САЩ.

Според „Вашингтон Поуст“ в последните години федералните агенти са проследили милиони долари, които са били изпращани в САЩ от дружества, принадлежащи на Коломойски и неговия делови партньор Генадий Боголюбов. С тези пари са закупени много имоти, сред които четири небостъргача в центъра на Кливланд (административен център на щата Охайо) между 2008 и 2013 г.

Един от тези имоти е луксозен хотел с 484 стаи с изглед към езерото Ери, а друг е 21-етажна офисна сграда.

Във връзка с разследването федерални агенти са посещавали Украйна нееднократно, включително и през февруари тази година. Тогава са се срещнали с бившия главен прокурор на страната Руслан Рябошапка и следователи от украинското Национално антикорупционно бюро.

Изданието припомня, че разследването на бюрото е установило счетоводната липса на 5.5 млрд. долара от Приватбанк, което е било определено като „мащабна и координирана измама“. В нея са вземали участие главните акционери на банката Коломойски и Боголюбов.

За да спаси от фалит банката, правителството се е принудило да вземе пари на данъкоплатците, за да запуши дупката.

I Имат ли връзка олигархът и президентът?

През 2016 г. Приватбанк е национализирана, а украинският парламент приема специален закон, който забранява връщането й на предишните собственици.

„Вашингтон Поуст“ напомня, че до февруари тази година шеф на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски е бившият личен адвокат на Коломойски Андрей Богдан. Самият Зеленски, преди да бъде избран за президент, е актьор в телевизия, собственост на олигарха.

Президентът е подчертавал нееднократно, че няма зависимости от Коломойски, нито каквито и да било договорености с него, в което го обвиняват медиите.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)