Да направим кулинарни чудеса с брашно и с мая

С точилката в ръка нека сътворим кулинарни чудеса!
Да запретваме ръкави пухкавелка да направим.
Ей брашното и маята да замесим чудесата.

В това забързано ежедневие все по-малко обръщаме внимание на простичките неща като вкусно приготвената домашна храна.
Забравяме какъв домашен уют създава тя, когато е приготвена с любов и желание.
Ароматът на прясно изпечена питка например е празник за всички наши сетива, за това в този хубав ден ви предлагам една простичка рецепта за вкусна и лесна за приготвяне пита.

surova pitka_resize

Ето и рецептата:

Необходими продукти:

1 кг брашно
150 мл. вода
1/2 опак. мая
1 с.л. сол
2 с.л. захар
3 с.л. олио
400 мл. вода
100г. разстопено масло

Време за приготвяне: 120 минути

Начин на приготвяне:
Маята (1/2 опак.) се накисва в малко количество вода (150 мл.) и се оставя да се разтвори.
През това време брашното (1 кг) се пресява два пъти и се поставя в голяма тава. В него се оформя кладенче и в него се изсипват солта (1 с.л.), захарта (2 с.л.) и олиото (3 с.л.).
Накрая се добавят маята и водата (400 мл.) на стайна температура, като водата се добавя на порции.

От продуктите се омесва тесто, като месенето трае продължително, докато в тестото се образуват мехури. Според традицията тестото трябва да се удари 100 пъти в кухненския плот, за да стане истински вкусна погачата. След това тестото се оставя на топло да втаса. То е втасало успешно, щом удвои обема си.

В случай, че в кухнята не е достатъчно топло, може да се използва фурната, като тя се включва на 100 градуса. Тестото престоява около 15 минути в нея, след което се изважда.

Втасалото тесто се премесва леко и се разделя на 4 топки -1 по-голяма и 3 по-малки еднакви топки. По-голяма топка се слага в средата на намаслена тава( моята е с размери – диаметър 32 см и височина 8 см). Разточваме всяка от останалите три топки на неголеми кори, всяка една от тях намазваме с предварително разтопеното масло (може и с олио) и ги подреждаме една върху друга. Пожелание между всяка кора може да добавите и сирене.

Получения трислоен кръг се реже като торта на 12 триъгълника.Получените триъгълници се навиват на кифлички от външната страна към центъра(от основата към върха). Така оформените кифлички се нареждат в тавата около топката тесто.
Тавата отново поставяме на топло да втаса за около 15 минути или докато удвои обема си.

Втасалата питка се намазва с жълтъка,разбит с 1 с.л. олио .
Пече се в предварително загрята фурна на 50°С ,като при слагането градусите се увеличават на 150°С – 180°С (зависи от фурната).Време за изпичане 45-50 минути( до суха клечка) . Изпечената питка се напръсква с вода и се завива със кърпа за да остане мека и вкусна.

pitka 03_resize

Да ви е сладко!


image0 (9K)