Да края на юни подаваме заявка за чакалнята на еврозоната

България ще подаде заявката си за чакалнята на еврозоната до края на юни. Това увери финансовият министър Владислав Горанов. Той участва в конференция, посветена на обществените услуги в рамките на Българското европредседателство.

[ad id=“225664″]

По думите на министъра, бюджетната рамка на Европейския съюз най-вероятно ще бъде приета през 2019 г., а не както беше по план до края на българското европредседателство.

„В интензивна комуникация на експертно ниво сме с представителите на Европейската централна банка, държавите – членки, които са в еврозоната и Европейската комисия. Работим върху пътна карта. Скоро ще завършим този процес“.

[ad id=“225664″]

За еврозоната и цяла Европа в променящия се свят финансовият министър коментира: „Все по-често трябва да осъзнаваме, че Европа е една много малка част от света – ако преди 100 години сме били център на икономическо развитие, сега една много малка част от икономиката на света. Същевременно, бидейки една малка част от икономиката на света, генерираме около 35% от всички социални разходи в света и конкурентоспособността на европейската икономика е поставена пред все по-големи и по-големи и предизвикателства.“

[ad id=“263680″]

„Това, което се случва с нашите партньори в Америка, според мен играе лоша шега на всички. Същевременно няма лоша криза и европейските лидери осъзнаха, че трябва да бъдат все повече заедно и все по-егоистично настроени в рамките на Съюза, тъй като се вижда, че зависимостта от останалия свят нараства с всеки изминал ден и ако ние не търсим общи решения бързо, ще бъдем в голяма степен от останалите континенти“, посочи още финансовият министър, цитиран от БНР.

[ad id=“236993″]

По време на форума отчет за изминалите пет месеца, в които София беше домакин на ключови срещи за Европейския съюз, направи министърът отговарящ за ресора Лиляна Павлова. По думите й Австрия, която наследява България, ще продължи нашите приоритети за дигитална свързаност, акцент върху младите и интеграцията на Западните Балкани.


image0 (9K)