Да им е честит новият диктатор!

Ердоган води убедително на референдума, става пълновластен господар на Турция. 

Опцията „Да“ води на турския референдум за конституционните промени, които ще позволят разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това показват предварителните резултати при 25 процента преброени бюлетини, съобщават световните информационни агенции.

Над 63 на сто от турските избиратели са подкрепили измененията в Конституцията според Избирателната комисия, позовавайки се на първите предварителни резултати от референдума.

Ердоган гласува сутринта в Истанбул, премиерът Бинали Йьлдъръм в Измир, докато външният министър Мевлют Чавушоглу пусна гласа си в родния си град Анталия. Лидерите на основните опозиционни партии – Кемал Кълъчдароглу на Народнорепубликанската партия и Девлет Бехчели на Партията на националистическото действие, гласуваха в Анкара.

Избирателните секции затвориха в 16 часа българско време в източната част на Турция и час по-късно в западните части на югоизточната ни съседка. Резултатите от гласуването в източните части на Турция, където референдумът започна по-рано, се очаква да бъдат обявени скоро.

За сигурността на избирателните секции се грижиха около 380 хил. полицаи.

Съобщава се за лавина от нарушения и инциденти при гласуването, като почти всички са в полза на гласуването с „Да“.


image0 (9K)