Да живееш и празнуваш в Казанлъшкия рай… Честит празник, Казанлък!

„Ние имаме честта да се родим и да живеем в този казанлъшки рай.“ –  заяви кметът на община Казанлък Галина Стоянова към присъстващите на тържеството на централния площад в началото на деня – Празник на град Казанлък.

„Ние имаме отговорността да обичаме, да пазим, да възхваляваме, да просперираме нашата Долина.“, каза тя и пожела за бъдещето на Казанлък всички да мислят обединени и единни. „Нека ни съюзява любовта и желанието този град, тази красота, този рай да предадем на нашите деца и идните поколения – богат и величествен, пред който целият свят ще се диви!“, пожела кметът на Казанлък Галина Стоянова на своите съграждани.

Поздрав към казанлъчани отправи и Царица Роза 2019 Вероника Кънева с пожелания за щастливо бъдеще.

Празничният ден започна с тържествено издигане на знамената с участието на Почетен караул на 61 Стрямска механизирана бригада и Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада. Водосвет за здраве и благоденствие на жителите на община Казанлък отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие със свещеници от епархията.
На Тържествено заседание на Общински съвет – Казанлък в Исторически музей „Искра“, в деня на Празника на Казанлък, Старозагорският митрополит Киприан бе удостоен със званието Почетен гражданин. Киприан благодари за високото отличие и благослови „родния си град, красивата Розова долина и прекрасния български народ“. Той увери, че Казанлък винаги ще бъде в сърцето му.

Кметът Галина Стоянова благодари на удостоените до сега Почетни граждани на Казанлък, които са олицетворение на талантите, просперитета, развитието на хората в този град, пазителите на традициите и на напредъка. „За мен е голяма радост, че в днешния ден имаме щастието да удостоим митрополит Киприан, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит, който е тръгнал по своя духовен път тук, от нашата Долина. Един човек извисен и много добър, с много голямо сърце, обърнато към родния му град. Никога няма да забравя като гражданин на Казанлък първото място, на което стъпи митрополит Киприан, когато беше ръкоположен беше неговия роден Казанлък. Зная, че той винаги ще бъде в сърцето му, че ще допринесе много за казанлъчани и за тази райска долина и съм много горда, че духовник като него ще ни обедини и ще ни направи по-добри.“, каза в приветствието си към новия Почетен гражданин на Казанлък Галина Стоянова.

Киприан благодари за високото отличие и благослови „родния си град, красивата Розова долина и прекрасния български народ“. Той увери, че Казанлък винаги ще бъде в сърцето му.

С вписване в Почетната книга на Казанлък бяха удостоени видните деятели на оперетното изкуство в Града на розите, посветили живота си на културната сцена и история – Веселин Шивачев и Мария Стоянова.

Сбъдна се едно от пожеланията на Почетния гражданин Николай Ибушев към Почетния гражданин Едрьо Едрев световноизвестният лютиер да изработи цигулка за родния си град. Изящният инструмент ще бъде съхраняван в ИМ“Искра“.

Хорът на Старозагорската опера под диригентството на Младен Станев отправи музикални поздрави към присъстващите официални лица, Община и Общински съвет, Почетни граждани и приятели на Казанлък от чуждестранни делегации на побратимени градове.

Честит празник, Казанлък!


image0 (9K)