Да ни е честито първото ГМО животно, което ще сервираме в нашата чиния! Колко опасно е това?

Агенцията за контрол на храните и лекарствата е административната служба към Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ U S Food and Drug Administration (FDA) съвсем наскоро одобрила продажбата и консумацията на ГМО сьомга, въпреки общественото недоволство и недостатъчно проведени тестове. Това е първото по рода си генетично модифицирано животно, на което се позволява да бъде в нашите чинии. „Модификацията“ е по-известна като „Frankenfish“.

[ad id=“263680″]

Frankenfish може да расте два пъти по-бързо от неговия див колега и е създаден от AquaBounty Technologies. Поради това, че FDA и AquaBounty не са успели да извършат достатъчно проучвания върху рибата, консумацията на това генетично модифицирано създание би могло да има екстремни рискове за здравето.

А. Kimbrell, изпълнителен директор на Центъра за безопасност на храните, казва, че „това решение определя опасен прецедент – понижаване на стандартите за безопасност в САЩ.“

Във FDA са разгледали само две изследвания, които са подадени от AquaBounty. Едното от тях е толкова лошо проведено, че FDA дори признава липсата на „надеждни заключения.“

Изследванията показват рязко покачване нивата на хормоните и алергените в тази ГМО сьомга.

[ad id=“263680″]

Страшно е да се мисли за това! Сьомгата ще бъде произведена в Панама и транспортирана до Съединените щати за консумация.

Хормони на растежа се инжектират в оплодени яйца за създаване на стерилна сьомга, която да нарасне четири пъти по-голяма и четири пъти по-бързо. Изследователи от университета Purdue са публикували евентуалните заплахи и рискове за околната среда, свързани с ГМО сьомгата.

Тази риба може да има огромно негативно влияние върху другите рибни популации, ако и когато някога се върне от човека в дивата природа.

First Ever GMO Animal Approved by FDA for Human Consumption


image0 (9K)