Руски медии: Решението за Бокова може да доведе до правителствена криза в България

„Решението на българското правителство да смени кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева може да предизвика правителствена криза в страната“. Това предупреждава руският вестник „Росийская газета“.

Eлектронното издание „Нюзру“ пише: „България реши да смени своя кандидат за поста генерален секретар на ООН. Вместо „любимката“ на Путин ще бъде предложена Георгиева, която е еврокомисар“. Бокова не се предава, Георгиева прогнозира „тежка компроматна война“.

„Мнозина български политици и политолози смятат, че шансовете на Георгиева да оглави ООН са минимални, а кандидатурата й е натрапена от чужбина“, твърди „Росийская газета“. „Българското правителство обаче сметна всички критики от този род само за елемент от политическите борби в навечерието на президентските избори през ноември. Външният министър Даниел Митов категорично отхвърли твърденията за чуждестранна намеса при вземане на решението за смяна на кандидата“. Това посочва всекидневникът от Москва. „Обаче нито германския канцлер Ангела Меркел, нито унгарският премиер Виктор Орбан не криеха, че „биха желали“ София да предложи Георгиева“, отбелязва руският официоз, цитиран от БТА.

„България предложи за генерален секретар на ООН друга жена“. Това е заглавието на статия в руското издание „Икономиката днес“. В друга публикация политологът Екатерина Шумицкая обяснява защо решението за смяна на кандидата „изглежда изненадващо само на пръв поглед“.

„Българският печат отдавна раздухваше слухове за подобна рокада, предвиждаше се точно този вариант за смяна. Поради това тук няма нищо чудно. Фактически може да се предположи само една причина за тази ротация – Ирина Бокова бе наричана проруски кандидат“, твърди Шумицкая. Тя е цитирана в статия, озаглавена: „Отново Путин е виновен или Защо Бокова няма да стане генерален секретар на ООН…“.

БТА


image0 (9K)