„Да гасиш пожар с керосин.“ Протестите в Хабаровск не стихват

Протестиращи в Хабаровск на 25 юли

Хиляди хора протестират в най-източния край на Русия вече от седмици. Поводът беше ареста на местен губернатор, който е обвинен в поръчителство на две убийства.

Протестите са най-многолюдни в регионалния център Хабаровск, но се провеждат и в други градове в района. Демонстрациите са най-масови в Далечния Изток на Русия от разпадането на Съветския съюз. В събота, когато е бил най-големият протест от началото на вълненията, се смята, че са присъствали около 50 000 души.

Протестите в защита на губернатора бързо прераснаха в антиправителствени. За разлика от демонстрациите в Москва през последните години, когато често се намесва жандармерията и има арестувани и прояви на полицейско насилие, в Хабаровск властите се държат настрана от протестите. Заплахата от разпространение на COVID-19 не спира демонстрантите да излизат на улиците.

Протестиращи в Хабаровск

I Какво предизвика гнева на хората?

Масовите протести в Хабаровск започнаха на 10 юли, ден след ареста на местния губернатор Сергей Фургал. Той спечели изборите за поста губернатор през 2018 г. срещу представител на партията на президента Владимир Путин „Единна Русия“. Самият Фургал е избран от Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски, която въпреки името си е известна с националистическите си възгледи. Формацията на Жириновски обикновено действа в синхрон с управляващата партия и не се отличава с опозиционни инициативи.

Фургал беше арестуван на 9 юли и обвинен в поръчителство на две убийства през 2004 и 2005 г. Самият той отрича обвиненията, а поддръжниците му твърдят, че те са политически мотивирани.

Обвиненият губернатор Сергей Фургал

Малко след ареста си Фургал беше преместен в столицата Москва, където ще се гледа делото му, и беше отстранен от поста губернатор.

На негово място Путин назначи негов съпартиец – Михаил Дегтярев. Той е член на партията на Жириновски от 2005 г. и до назначаването си на новия пост беше депутат в руския парламент. Той е смятан за близък до Жириновски и беше кандидат за кмет на Москва два пъти – през 2013 и 2018 г. 39-годишният Дегтярев е роден в Самара – град на хиляди километри от Хабаровск. Критиците на новия управник изтъкват, че той няма нищо общо с региона, който е назначен да управлява и няма достатъчно управленски опит.

Новият губернатор Михаил Дегтярев

Дегтярев пристигна в Хабаровск на 21 юли и отказа да се срещне с протестиращите. Вместо това той публикува видео обръщение в Инстаграм, в което казва, че няма да изостави Хабаровск и пожелава късмет на предшественика си на поста при предстоящото съдебно дело. Изявлението му беше посрещнато с критики в социалните мрежи.

Когато назначението на новия губернатор беше обявено от Кремъл, Жириновски заяви, че партията му няма нищо общо с протестите в Хабаровск.

Назначението обаче не успокои протестиращите, напротив, демонстрациите стават все по-масови. „Назначението (на Дегтярев) може да бъде включено в учебник със заглавие „Как да изсипеш керосин в огън“, написа жител на Москва във Фейсбук.

„Основното нещо, което хората от Хабаровск искат е освобождаването на Фургал и справедливо съдебно дело“, коментира Дмитрий Низовцев, активист и сътрудник на опозиционния политик Алексей Навални. „Другото им искане беше той да бъде заменен от някой местен.“

„Това назначения е акт на унижение“, коментира активистката Олга Булгакова. „Посланието за жителите на Хабаровск беше ясно: ако не искате някой от „Единна Русия“, ще получите това.“

Протестиращите сканираха с искания за оставка на президента Владимир Путин: „Двайсет години и пак не ти вярваме“ и „Путин, оставка“.

„Хората са обидени“, казва Дмитрий Качалин, един от протестиращите на 25 юли. „Мисля, че хората излизат на улиците, защото техният вот на изборите през 2018 г. беше подменен.“

Най-масовият протест в Хабаровск беше на 25 юли

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)