Русия: Разузнаването на САЩ се опитва да вербува наши дипломати

Руски дипломати в САЩ са подложени на натиск от американското разузнаване, което се опитва да ги вербува. Това обявиха от външното министерство на Русия.

„Ситуацията около руските дипломати в САЩ през цялото време се влошава“, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Той каза, че „значително са се увеличили“ опитите за вербуване през последните две години и половина.

„Американските разузнавателни служби не се свенят да използват най-жалките средства за натиск, включително и заплахи за здравето на членове на семействата на дипломати“, твърди Рябков.

Той обвини Вашингтон в създаване на „изкуствени затруднения“ и „измисляне на ограничения“ по отношение движението на руски дипломати. Така им пречели да изпълняват пълноценно задълженията си.

Руският заместник-министър на външните работи също обвини САЩ, че водят „интензивни шпионски действия“ в Русия под дипломатическо покритие. Американският военен аташе в Москва често бил засичан в близост до руски стратегически военни обекти.


image0 (9K)