Да ваксинирам ли детето си? Има ли риск?

Да ваксинирам ли детето си, или да не го ваксинирам? Няма да го подлагам на това изпитание, защото прочетох в интернет, че ваксините са опасни! Ами ако се разболее, получи тежко увреждане, алергичен пристъп или нещо още по-лошо?

През главата на голяма част от родителите преминават подобни мисли и притеснения. В желанието си да изберат най-доброто за децата си някои правят грешки. „И избират да не имунизират своето бебе, което е равносилно на престъпление“, категоричен е проф. Тодор Попов, алерголог в Александровска болница. Ваксините са най-контролираните лекарства – всяка партида подлежи на над 100 проверки. И със сигурност са единственото средство за защита от опасни инфекции.

[ad id=“225664″]

При едно от най-мащабните проучвания в света е направен интересен експеримент, разказва проф. Попов. На един милион жени е инжектирано плацебо вместо ваксина и са били наблюдавани в продължение на една година. Още на първия ден 27 жени са съобщили за астма като страничен ефект, 15 – за алергия, четири – за диабет, и една за лупус. След шест седмици са направени изследвания и на 813 дами е открита диагноза астма, 458 – алергия, 128 – диабет, 40 – проблеми на щитовидната жлеза, 20 – системен лупус, и 10 – множествена склероза. За всички тези заболявания обаче далеч не са виновни ваксините.

Така че това, че си родител, не ти дава право да рискуваш здравето и живота на собственото си дете и околните поради невежество, предразсъдъци и най-вече псевдоинформираност.

Един от най-честите поводи за отлагане на имунизацията е, когато детето е с алергия. Това е много погрешно схващане и не почива на никакви факти, твърди проф. Попов. На милион дози едва една е шоковата реакция. При това анафилактичният шок не е вследствие ваксината, а е реакция спрямо някоя от допълнителните съставки, наречени носители. Алергични реакции може да се причинят най-вече от нищожните количества технологични примеси, например яйчен белтък при вирусни ваксини, отглеждани в кокоши ембриони. Със съвременните технологии обаче подобни примеси са сведени до минимум или практически липсват. Така че след консултация с алерголог голяма част от пациентите могат да бъдат имунизирани.

[ad id=“236993″]

На практика няма деца, които да не могат да бъдат имунизирани. Има единични случаи с нарушен клетъчен имунитет, но подобни състояния са изключително редки и несъвместими с живота – тези деца умират от липса на имунна защита. Във всички останали случаи – при малчугани с хронични заболявания, малформации, детска церебрална парализа или астма – няма страничен ефект. При тях една инфекция протича с много усложнения. Нежеланите реакции от поставянето на ваксина пък не са по-тежки, отколкото при здравите деца. Възможно е след имунизация да се повиши температурата и да се зачерви мястото на убождането.

Родителите трябва да са наясно, че е напълно нормално 24 до 48 часа след поставянето на ваксината детето да чувства неразположение. Освен това, ако се вдигне температура, не е необходимо тя да се сваля, освен в много краен случай. Доказано е, че антипиретичните средства намаляват силата на имунния отговор. Много погрешно е родителите да дават на детето и лекарства против алергия след ваксинация. Те просто трябва да изчакат да премине краткият период на отпадналост, неразположение и температура.

Въпреки че всички имунизации у нас са задължителни, около 10% от малчуганите нямат поставени всички ваксини. Много родители все пак избират да не „рискуват“. Дали обаче не рискуват повече, като просто чакат да видят какво ще се случи? Никоя ваксина не е по-опасна от менингит, детски паралич или морбили, категорични са лекарите. Така че не разчитайте на „естествения“ имунитет.

Източник: skener.news


image0 (9K)