„Да, България“ представи листата си в Стара Загора

„Да, България!“ предлага законодателна гражданска инициатива – възможността група граждани да инициират законопроекти, както и облекчаване на процедурите, при които се инициират местни и национални референдуми и граждански инициативи.

Това съобщи в Стара Загора на среща с граждани днес Атанас Славов, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е втори в листата на коалиция „Движение Да България“ за 27-и МИР.

Ден преди регистрацията на листите в ЦИК, „Да, България!“ започна от Стара Загора представянето им. Пред хората от Стара Загора се изправиха водачът на листата Станислав Тодоров, Атанас Славов, както и четвъртият в листата Стефан Стефанов. Всички те са юристи по образование.

Славов подчерта, че овластяването на гражданите е особено важно, тъй като в България овластени са елитите, овластена е олигархията, едрите бизнеси, които всеки ден се обаждат по телефона на премиера или главния прокурор.

Това, което предлагаме, е бой с корупцията, не ограничаване, не спиране, а битка, затова призивът да вземем страна в битката за България не е просто лозунг, заяви Атанас Славов.

Преподавателят от СУ посочи, че именно затова „Да, България!“ предлага съдебната систева да гарантира равна справедливост за всички – „не само за богатите, не за трите работодателски организации, не главният прокурор и Бойко Борисов да седнат и се договарят, а прокуратурата да разследва тези, които реално бъркат в кацата с меда, в обществените поръчки и еврофондовете, да разследва престъпниците, а не бизнес опонентите“.

Атанас Славов даде пример случая с парк „Бедечка“ в Стара Загора, където уж няма проблем, а съмненията все така остават – и се строи. Предлагаме съмненията да бъдат изчиствани тогава, когато възникват, каза той.

Председателят на „Да, България!“ Христо Иванов заяви, че темата за бедността е тема на движението. Сред нас има десни, сред нас има леви хора, но загрижеността, че в България има хора, обречени на безнадеждна бедност е общо за всички ни, добави той.

Ако в България разликата между бедни и богати не започне да се смалява, това е заплаха за националната сигурност, за демократичния модел, ние трябва да създадем перспектива за това все по-нарастващ брой хора да влизат в това, което наричаме средна класа, заяви председателят на „Да, България!“ Христо Иванов.

Той отбеляза участието на известната тенисистка Мануела Малеева в каузата на „Да, България!“.

„Страшно съм доволен, че Мануела е с нас, тя е свързана със Стара Загора, това, че тя стана, заедно с мен и Кристиан (Таков), един от тримата инициатори на „Да, България!“, това е огромен морален ангажимент“, посочи Христо Иванов.

Фондацията на Мануела Малеева „Суисклиникал“ (Swissclinical) и Обществен дарителски фонд – Стара Загора, откриха през 2013 г. Ортопедична работилница в Стара Загора, която помага на деца с церебрална парализа.

„Днес е друг повод да съм тук, преди 2 месеца не си представях, че ще стоя пред вас и, каква е думата, ще агитирам, да си дадете гласа за нова политическа сила. Аз съм по-скоро политизиран гражданин, застанах с Христо, с много други хора, които също не са си представяли, че ще го направят, но ето, дойде време, в което си казваме, че не може повече така“, заяви Малеева.

Христо Иванов заяви, че именно появата на „Да, България!“ на политическия терен е принудила и останалите политически сили като ГЕРБ например да вкарат в програмата си, макар и с половин уста, „нещо, което се нарича контрол върху главния прокурор“.

Според Иванов трябва организирана политическа сила, която може да се бори за този контрол, която може да гледа главния прокурор в очите и да му задава въпроси.

Водачът на листата на „Да, България!“ в 27-и МИР Станислав Тодоров разказа, че е работил 7 години в ТЕЦ „Гълъбово“, две от трите му деца са родени в Стара Загора и познава района и проблемите на хората.

„Допреди един месец не мислех, че ще се занимавам с политика, всеки  нормален човек мисли, че това е мръсна работа и политиците са корумпирани. Но в България трябва да се научим да бъдем свободни граждани, а свободните граждани не се оставят да ги управляват, а участват, достатъчно е на първо време да имат мнение по даден въпрос“, каза той, като добави, че именно бъдещето на децата му е била сред основните причини да се политизира.

Четвъртият в листата за 27-и МИР – Стефан Стефанов, заяви, че той е в „Да, България!“, за да промени статуквото, да бъде чут гласът на „малкия човек“.

Вярвам, че ние като политическо движение можем да предизвикаме голяма промяна в национален мащаб, да повлияем в ромските квартали, където има неписани закони и моята цел е да се промени статуквото, заяви Стефанов. Неговата неправителствена организация се е борила срещу браковете в детска възраст, което той определи като порочна пракитка сред ромския етнос.

Той заяви, че интеграцията е възможна и то когато ромите се образоват, когато им се даде възможност и техният глас бъде чут.  Затова подкрепям Христо Иванов и заставам с цялото си семейство, заяви Стефан Стефанов.

Актьорът Веселин Калановски заяви, че ако се направи калкулация на обещанията на партиите, ще е необходим поне два пъти по-голям бюджет. Той отбеляза, че в България се дават мизерните 0.4% за култура, а дори в Македония се отделят 2%, а средно за ЕС е 4 на сто.

Хората в Стара Загора зададоха многобройни въпроси, свързани главно с това как „Да, България!“ ще се справи с продажните чиновници, корупцията, липсата на едри риби в затвора, бедността, миграцията.

Сред тях имаше и въпрос за лустрацията. „Да, България!“ прилага специални тестове за интегритет и зависимости.

„Корените на днешната българска мафия са в репресивния апарат на комунистическия режим, в трите най-големи партии в България, има в техните листи доносници на ДС, хора с дълги кариери на писане на доноси, запазени и днес, а дясна партия като ГЕРБ продължава да заиграва с тези хора“, заяви Христо Иванов.

Той припомни, че едно от условията за членство на „Да, България!“ е човек да няма такава обвързаност.


image0 (9K)