Дариткова: Не разбирам критиките на президента, трябва да сме единни в кризата

„В този момент е важно всички да покажем съпричастност и да демонстрираме общото ни желание за излизане от кризата и подпомагане на най-уязвимите… Решенията за мерките се взимат след диалог, трябва да се гледа общият баланс, защото държавата трябва да разполага с достатъчна ликвидност. Всички системи в държавата са свързани“. Това коментира пред БНР д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, която бе диагностицирана с коронавирус. Тя отчете, че няма никакви симптоми и се чувства добре.

„Така както би трябвало да премине заболяването при 80% от заразените според данните от СЗО. В тази връзка беше ревизирано и становището на СЗО по отношение на изискването на носенето на предпазни маски. Разумно е всички да носят, защото не съм допускала, че съм болна, макар да съм работила в кабинета си и в парламента“, изтъкна още д-р Дариткова.

По думите ѝ в период на криза всички институции трябва да демонстрират единство.

„Затова не разбирам критиките на президента… Полезно е в тази ситуация да забравим противопоставянето и да покажем, че мислим не за политическото си бъдеще, а как да преведем държавата през това предизвикателство с най-малко жертви – физически и икономически,“ подчерта д-р Дариткова.

В предаването „Неделя 150“ тя посочи, че е направено предложение за диференциране на глобите за нарушение на мерките, въведени за борба срещу разпространението на коронавируса у нас.

„Съзнанието на хората е важно, като са важни контролът и самоконтролът… Здравната система се справя, защото се натоварва равномерно, важно е да се спазват мерките за карантина и социална изолация,“ изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ.

Надявам се другите парламентарни групи да подкрепят предложението ни за премахване на държавната субсидия на партиите за периода на извънредно положение, каза още д-р Дариткова.

Тя посочи, че от Изпълнителната комисия на ГЕРБ са реагирали светкавично и са приели решение депутатските заплати да се замразят на нивата, които са от 2019 г.

„Знаем, че те са обвързани с увеличението на средната работна заплата за страната. С депутатските заплати са свързани заплатите на премиера, президента и на около 600 човека в държавата. Сега е важно да покажем съпричастност и тази съпричастност се надявам да не бъде тълкувана като популизъм. Затова взехме решение да правим дарение половината от основните заплати на депутатите в специална сметка, която ще се разкрие и ще има възможност да се насочват тези дарения в различни региони на страната според заявените потребности. Ние вече направихме такова дарение в Министерство на здравеопазването и сметката, която е за подпомагане на всички медицински дейности, свързани със справяне с епидемията. Предложението за премахване на държавната субсидия на партиите за периода на извънредното положение е вече направено от моите колеги в рамките на предложенията по Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и се надявам и другите парламентарни групи да го подкрепят в зала“, каза още д-р Дариткова.


image0 (9K)