Дариткова: Болни и карантинирани ще гласуват в мобилни секции, ЦИК да изготви правилата

Всички карантинирани и болни от COVID ще могат да гласуват, обещаха от управляващата коалиция. За целта ще бъдат увеличени т. нар. подвижни урни или мобилни избори секции. Промените в необходимите закони ще бъдат направени чрез Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Председателят на ГЕРБ в парламента д-р Даниела Дариткова поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел.

„В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравна сигурност на всички останали участващи в изборния процес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите“, допълни Дариткова.

ГЕРБ са се поучили от проведените избори в останалите страни. „Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност“, заяви още председателят на групата на ГЕРБ.

Гражданите, които са с изтекли срокове на самоличност ще могат да се идентифицират пред секционните комисии със старите си документи. “Предвидили сме и възможност всички мерки, които се предприемат от ЦИК да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти, за да може да имаме максимална прозрачност и съобразяване с експертното мнение на тези органи“, заяви още Дариткова.

„Законопроектът дава възможност по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства ЦИК със свое решение да определи в зависимост от ситуацията броя на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина, като сме посочили не по-малък от трима членове като брой”, добави заместникът на Дариткова Красимир Ципов.

Той коментира и предложението на Демократична България за заснемане на броенето на бюлетините и копията от протоколите. „Към настоящия момент няма изрична забрана в ИК, който да забрани заснемане на броенето и самия протокол. Знаете, че се правят копия. Нашите притеснения са свързани с това, дали не влизаме в противоречие с изискванията на Закона за защита на личните данни, от две години има сериозни промени в този закон”, каза Ципов. От думите му се разбра, че управляващите ще съгласуват това с Комисията за защита на личните данни.

„Показва се изключителна некомпетентност от страна на президентската администрация, ако датата 4 април е избрана на случаен принцип“, добави депутатът от ГЕРБ Младен Шишков, който е католик. „На 4 април се отбелязва Великден от католическата, протестантската, арменската църква и Пасха от евреите“, каза още Шишков. Според него, ако това не е случайно, означава целенасоченост към една точно определена група от хора, които са разделени на религиозна основа.

„Това, което се случи в голяма степен скандализира католическата, арменската, протестантската и еврейската общност. За нас това е най-светлият християнски празник, именно Възкресение Христово. Налага се точно в този светъл ден да извършват някакъв вид работа, каквото е участието в изборните секции. Освен всичко останало за евреите това е четвъртият ден от тяхната пасха. Това е ден, в който те нямат право да извършват никаква физическа дейност. Това до голяма степен ще ограничи възможността да гласуват“, заяви Шишков.

 


image0 (9K)