Данъчните взимат половината от обезщетенията на седем души заради „НАПлийкс“

Компютърният специалист Кристиян Бойков беше обвинен за кибертероризъм заради хакерската атака, станала известна като „НАПлийкс“

Обезщетения от по 200 лв., половината от които отиват за съдебни разноски на Националната агенция за приходите (НАП). Това е равносметката от делата, заведени от седем души, чиито лични данни са били неправомерно разгласени миналото лято заради „НАПлийкс“, съобщи „Медиапул“.

Потърпевшите от хакерската атака срещу данъчната агенция получават въпросните обезщетения с решения на Административен съд – София град, които обаче подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Това са първите седем дела от поредицата от общо 160 иска, заведени от граждани, които представлява адвокат Ивайло Юруков. Първоначално те са подадени като групов иск, но впоследствие се наложило да се гледат отделно, разказва юристът пред електронното издание.

„Очаква се от НАП да не са съгласни с тези обезщетения и да обжалват решенията, доколкото провежданата от тях до момента линия на защита по делата се характеризира с пълно отричане на правата на гражданите да получат обезщетение за тяхното бездействие за въвеждане на ефективни мерки за защита на личните им данни“, коментира Юруков.

На първа инстанция съдът приема, че „техническата уязвимост на информационната система на НАП е довела до нерегламентирано разкриване и разпространение на личните данни на ищеца, а това е следствие от неприлагането на подходящи мерки за защита“, пише още „Медиапул“.

НАП стана обект на безпрецедентната хакерска атака през лятото на миналата година, която доведе до огласяване на лични данни на около 5 милиона граждани. Впоследствие агенцията беше глобена с 5.1 млн. лв. от Комисията за защита на личните данни. Изпълнителният директор на данъчните Галя Димитрова обаче така и не пое отговорност за случая.

Междувременно Специализираната прокуратура обвини трима души за кибертероризъм – 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, собственикът на фирмата, в която той работи „ТАД груп“ – Иван Тодоров, както и търговският ѝ директор Георги Янков. Бойков получи обвинение като извършител, а другите двама като подбудители. Все още обаче разследващите не са съобщавали за внесени обвинителни актове в съда.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)