Данъчна проверка на фирма, управлявана от майката на Марешки, е отложена

Варненският административен съд е спрял за три месеца данъчна проверка на фирмата „Трейднет Варна“, през която бизнесменът и лидер на новосъздадената партия „Воля“ Веселин Марешки управлява веригата бензиностанции „ВМ“. Това става ясно от решение на съда, поместено на сайта му и влязло в сила на 22 февруари т.г.

Проверката в дружеството, което е собственост на 73-годишната майка на Марешки Веска, е била разпоредена от началника на НАП – Варна, на 31 януари т.г. Тя е трябвало да обхваща дейността на „Трейднет Варна“ през цялата 2016 г.

На 7 февруари Марешка е подала молба за спиране на ревизията с мотива, че „поисканата информация и документи изискват извършено счетоводно приключване и финансово отчитане за посочения период“. Освен това Веска Марешка твърди, че „изисканата информация в момента не е налице в дружеството, а за да бъде предоставена, е необходима мащабна операция по счетоводно приключване на финансовата 2016 г.“.

Териториалната дирекция на НАП във Варна е отказала да изпълни искането, като се е обосновала, че молбата не съдържа доказателства за липсата на достатъчно хора в дружеството, които да съберат и подготвят документите, необходими за проверката. Именно този отказ е обжалван пред Варненския административен съд, който в крайна сметка го отменя и така спира данъчната проверка на „Трейднет“ за период от три месеца.

Основанията за това са, че е достатъчно да бъде подадено искане, като „никъде в закона няма изискване то да е мотивирано и обосновано“.

Докладчикът по делото съдия Даниела Станева е записала в решението си дори, че е „недопустимо органът по приходите да дописва закона, като изисква да се установяват обстоятелства, които лицето дори не е длъжно да сочи“.
На 13 февруари т.г. друг варненски съд – Окръжният, отложи за 24 април делото за рекет и побой, заведено срещу Веселин Марешки и Красимира Колева. Двамата са обвинени в това, че са изнудвали наемател на пицария във Варна и са повредили част от имуществото му.

Причина за отлагане на делото стана болничен лист, според който детето на Колева е било болно и има нужда от нейните грижи. Така съдебните заседания би следвало да бъдат възобновени едва след изборите, но само в случай че Марешки не влезе в парламента, което изглежда малко вероятно.

дневник.бг


image0 (9K)