Данък „уикенд“- незаконен

Европейската комисия оспорва т. нар. данък „уикенд“. Това става ясно от официално съобщение до българското представителство. Заради несъответствие с европейското законодателство, Комисията предупреждава, че ни заплашва наказателна процедура. Посочват се общо две законови нарушения. В първото се оспорва налогът върху служебни вещи и разходи, използвани за лични цели. Такива например са фирмените автомобили, лаптопи, телефони и други.

[ad id=“225664″]

Второто нарушение е свързано с факта, че малките търговци на горива са задължени да внасят авансово прекомерно високи суми, за да гарантират, че могат да платят дължимото ДДС.За големите дружества обаче е достатъчно само да внесат банкова гаранция, равна на дължимото ДДС.

[ad id=“238430″]

Промяната влезе в сила през 2016 година. Дебатите бяха изключително оспорвани, като срещу поправките се обяви народния представител Димитър Байрактаров. Настървени защитници за въвеждането на данък уикенд бяха Менда Стоянова от ГЕРБ и Емил Димитров – Ревизиро от Обединени патриоти. Видно е, че Байрактаров отново е бил прав и по-добре подготвен като икономист. България разполага с два месеца да приведе законите в съответствие с европейското законодателство.

http://BNews.bg


image0 (9K)