ДАНС приключи проверката на приватизацията, 90% от хората са били ограбени, каза Гешев (Видео)

Гешев: ДАНС приключи проверката на приватизацията, 90% от хората са били ограбени, пише dnes.dir.bg

Спецакция за противодействие на битовата престъпност се провежда тази сутрин в Пещера, до момента са задържани 10 души, в които са открити наркотици, оръжие, културно-исторически ценности. Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар Ивайло Иванов я ръководят на място.

Там стана ясно, че такива акции се провеждат в 24 града във всички области на страната, до края на седмицата ще има акции в 114 населени места.

Гешев коментира, че са на място, за да се спрат този вид престъпления:,„Искаме с МВР да покажем, че имаме желание да защитим хората“. Той обеща до края на годината „драстичен спад в битовата престъпност и обществото да почувства, че е защитено“.

Иван Гешев днес коментира и темата с приватизацията.

По думите му е приключил докладът на ДАНС за 14-те най-големи приватизационни сделки, сред които и „Кремиковци“.

„Приватизационният процес беше голям грабеж на българското население, от който спечелиха единици хора, а 90% от българското население е било ограбено“, поясни главният прокурор.

„Във всяко населено място ще чуете една и съща история – как заводът е бил продаден и разграбен. Трябва да опитаме да затворим тази страница от криминалния преход“, добави още главният прокурор.

Той обясни, че прокурори от ВКС ще направят наказателно правен анализ и ще се прецени дали има основания за ангажиране на наказателна отговорност. Гешев подчерта, че за нищожните сделки няма давностен срок и прокуратурата не би могла да се обърне към съда за произнасяне.

„В един друг период, при един друг главен прокурор, тогавашното правителство и парламент съзнателно отнеха възможността на прокуратурата да атакува с съда нищожни сделки, включително приватизационни, каза главният прокурор. По думите му това е било „политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано“. В момента прокуратурата няма тази възможност, но може да извърши анализ и да сигнализира съответните министерства, които да сезират българския съд за определяне на тези сделки за нищожни, обясни още Иван Гешев. Той добави, че резултатът от правния анализ се очаква да бъде оповестен до две-три седмици.

Иван Гешев съобщи, че днес Специализираният апелативен съд ще гледа мерките за неотклонение на задържаните и обвиняемите по схемата за незаконния внос на боклук и препоръча да се гледа разпитът от вчера на едно от обвинените лица, за да се разбере от обществото как се унищожава бъдещето и природата на страната.

Главният прокурор коментира и обвиненията на бизнесмена Васил Божков, като го нарече поредният обвиняем от поредицата български олигарси, които се укриват от правосъдието“.

По думите му, Божков се укрива „не от българското правосъдие, а от европейското правосъдие“. Той спомена и останалите, които се укриват: „Знаете ги кои са, част са в ареста, част се укриват в Сърбия, а всеки си избира защитната стратегия“.

Всички твърдения, че България не прави усилия в тази насока, по думите на Иван Гешев са „хибридни атаки към държавата и към прокуратурата“.

Главният прокурор и главният секретар на МВР посетиха църквите на селата Капитан Димитриево и Радилово в областта.


image0 (9K)