Данни за безработицата през февруари в Стара Загора

работни места

През месец февруари в Бюрата по труда на област Стара Загора са се регистрирали 9 136 безработни и равнището на безработица е 6,2 на сто, с 2,0 процентни пункта по-ниско от стойността на показателя за страната, сочат данни от административната статистика на Агенция по заетостта. Спрямо предходния месец, равнището на безработица остава непроменено, а регистрираните безработни намаляват с 46 души. С най-ниско равнище на безработица е община Стара Загора – 3,5 на сто, а с най-високо – община Николаево – 52,4%.

Регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда” Стара Загора през месец февруари също намаляват. Общият им брой достигна 2 815. Намалението в общия брой на регистрираните безработни спрямо предходния месец е с 87 души. За община Стара Загора регистрираните безработни са 2 752.

Най-голямо търсене на работна сила по сектори на икономиката през месец февруари е регистрирано в преработващата промишленост (4 233 места), следват търговията (2 466), хотелиерството и ресторантьорството (2 119), селското стопанство (1 091), административните и спомагателните дейности (725), транспорта, складирането и пощите (687), строителството (648), образованието (462) и др.

Най-търсените професии в бюрата по труда през февруари са сервитьори, бармани, камериери, аниматори; оператори на машини в преработвателната промишленост; шивачи, кроячи, гладачи; квалифицирани работници в промишлеността (заварчици, шлосери, автомонтьори); общи работници в строителството; продавачи и касиери в търговията; шофьори; монтажници; общи работници в промишлеността. От специалистите с висше образование най-търсени са медиците, следват инженерите, учителите и преподавателите, стопанските специалисти.


image0 (9K)