Дани Каназирева: Манолова, Дончева и Хаджигенов сe държат като мутри

Днес е денят на българската Конституция и днес българският парламент започна с нейното нарушаване. Защото в чл.111 ясно е разписано, че оставката на кабинета не подлежи на гласуване, тъй като трябва да има дух на непрекъснатоваемост.

Това заяви народният представител от ГЕРБ Дани Каназирева в ефира на „Лице в лице“ по bTV, научи ЗАРАТА.

Всичко се върши без аргументи, залита се в некомпетеност, наблюдавам изключителна грубост, арогантност. Мога да кажа, че тези хора – мутри ли, какви са – защото истинските мутри, държанието им на мутри е от вчера в този парламент. Мая Манолова, Татяна Дончева, Хаджигенов.

Ако това е промяната в България, просто Господ да пази България, коментира Каназирева.

Омръзна ми тези хора да говорят от името на народа, те имат малко над 4%. Нямат това право, каза тя.

Днес новоизбраният парламент, управляващото мнозинство, започна с нарушаване на Конституцията. В чл. 11 ясно е разписано, че правителството депозира оставка, тя не подлежи на гласуване, може да се приеме за сведение, но не и да се гласува. Защото духът на Конституцията е непрекъсваемост – да имаме МС и да не оставаме без такъв до избора на нов, заяви Каназирева.

Категорично има нарушение, това е патова ситуация. Има риск актовете на МС – до избора или назначаването евентуално на служебен кабинет – да бъдат атакувани и обжалвани като незаконосъобразни, смята депутатът от ГЕРБ.

Според нея ГЕРБ не се притеснява „нито от нови избори, нито от служебен кабинет, нито от ревизии, проверки и всичко останало“, но не приемат „тази омраза“.

Срещу нас има едни партии, които са тотално идеологически несъвместими. И не знам как ще работят, например – дали Станислав Трифонов одобрява съдебната реформа на Христо Иванов, или Христо Иванов – субсидията на г-н Трифонов, каза Дани Каназирева.

Те се титулуват като промяна, макар че аз, да ви кажа честно, повечето фигури от дете ги гледам в телевизора. И не знам как те точно са промяната, защото аз съм за първи път народен представител, а те зад гърба си имат 10 мандата на народни представители. И са имали своя шанс не само да променят себе си, ами и страната, коментира тя и упрекна новите депутати в 45-ия парламент в „некомпетентност, невъзпитание и грубост“.

На въпрос за новоучредената временна комисия, която да провери всички сделки, сключени по управлението на ГЕРБ и Бойко Бориков, Дани Каназирева посочи, че това са игри и политическо шоу.

Комисията за ревизия, за която по-късно бе установено, че всъщност е комисия за проверка, стигна до извода, че тази комисия реално нищо не може да свърши. Защото трябва администрация от 2000 души, за да се анализира и изготви доклад, но след това не знам пред кой ще се депозира, защото у нас има множество институции за разследване. Тази комисия е едно предизборно говорене… явно едни се готвят за нови избори, докато други искат това Народно събрание да остане, коментира тя.

,,Има депозиран законопроект за промяна на Конституцията, внесен от „Демократична България“ с 27 гласа, а по Конституция за изменение по основния закон трябва да има поне 60 подписа, за да бъде внесено такова изменение.

Излиза, че днес два пъти бе нарушена Конституцията и то при претенции, че ще има някаква промяна“, отбеляза още Каназирева и бе категорична, че ГЕРБ не се притеснява нито от нови избори, нито от служебен кабинет, нито от ревизии и проверки.

Тя изказа недоумението си от упреците срещу разпускането на Националния оперативен щаб, напомняйки, че до вчера са поставяли под съмнение легитимността на Щаба, а от днес вече е проблем, че той е бил разпуснат.

На въпрос защо министър-председателят Борисов не желае да се яви пред народните представители Каназирева отговори, че в парламентът е пристигнал вицепремиерът Томислав Дончев.

Да, ние ще предложим кабинет, защото това е отговорното поведение, увери депутатът от ГЕРБ.

 


image0 (9K)