Дания и Чехия пристъпват към „първата предпазлива фаза“ в облекчаване на забраните

Дания и Чехия планират облекчаване на някои от карантинните мерки, наложени заради коронавируса, предадоха световни агенции.

От 15 април в Дания ще подновят работа яслите и детските градини. Учениците от първи до пети клас ще се върнат в учебните стаи, заяви премиерът Мете Фредериксен, според която това е „първата предпазлива фаза“ на връщането на страната към нормално функциониране.

Датчаните обаче трябва да се подготвят за факта, че наложените ограничения ще останат в продължение на месеци, добави Фредериксен.

Дания беше една от първите страни в Европа, предприели стриктни мерки за спиране на разпространението на коронавируса. По последни данни в страната бяха регистрирани близо 4700 случая на заразяване и почти 200 души станаха жертва на болестта.

Чехия също отслабва леко ограничителните си мерки в борбата срещу Covid-19.

Правителството обяви, че вече са разрешени индивидуални спортове като тенис или голф. Освен това първите магазини могат да отворят отново, включително и тези за строителни материали и стоки за бита.

Същевременно обаче се затягат правилата за хигиена на търговците на дребно – минималното разстояние между тях и клиентите трябва да е два метра, а на входа на магазините е задължително да има дезинфектанти и ръкавици за еднократна употреба.

Правителството в Прага до голяма степен бе спряло влизането и излизането в страната в средата на март.

Сега то обяви, че от 14 април на гражданите ще бъде разрешено да пътуват извън граница. Това включва командировки, както и посещения при лекари и роднини, като след завръщане 14-дневната карантина е задължителна.


image0 (9K)