Даниел Вълчев: С мирни средства никой не може да свали правителството

„Обществото е силно разделено по отношение на противоепидемичните мерки и каквото и да направят управляващите – винаги ще има недоволни. Прави впечатление, че през март и април правителството предприе откровено милиционерски мерки, свръх мерки, а сега няма самочувствието да го направи, а данните показват, че сега сме в 10 пъти по-тежка ситуация от тогава.“ Това коментира в „Политически НЕкоректно“ по БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието.

„Свидетели сме на едно изключително хаотично говорене по темата за коронавируса, дори хаотично експертно говорене – от математик до лекар и от академик до магазинер и шеф на футболен клуб. Този хаос не в полза на никого“, посочи Вълчев.

По думите му има липса на легитимация на управляващите след протестите през лятото.

„Оставането на власт на правителството на Бойко Борисов ще му струва висока цена“, прогнозира проф. Вълчев. „Той е избрал този начин и с мирни средства никой не може да свали правителството. Ако оставим на среда общата делегитимация, това правителство не се много различно от което и да е друго правителство – и в него има и добри, и лоши министри. Единственото, което го отличава, е, че на една трета от министрите дори не можем да им запомним имената“, изтъкна юристът.

Според него не би било изненадващо, ако на предстоящите парламентарни избори ГЕРБ отново спечелят вота, но изказа съмнение, че това ще се случи.

„Трудно е да се правят предвиждания, защото ситуацията не е нормална. Една част от хората са изплашени от това, което става, други се стремят максимално бързо да се върнем към нормалното състояние. Едни виждат икономически възможности в тази ситуация, други се притесняват за своите доходи. Аз очаквам през пролетта нещата да се уталожат, дано и по-рано това да стане“, подчерта още Даниел Вълчев.

 


image0 (9K)