Даниела Дариткова: Целта на скандала с НЗОК е провал на рамковия договор с БЛС

„Да се иска актуализация на бюджета на здравната каса от човека, който го е внесъл… Това едва ли има аналог. Трябва да изясним подведен ли е проф. Плочев“, каза шефката на парламентарната здравна комисия

[ad id=“225664″]

Нова версия са скандала около управителя на НЗОК Камен Плочев лансира предсеадтелката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Пред бТВ тя съобщи, че писмото на Плочев до парламентарните групи, в което се твърди, че Здравната каса дължи над 200 млн. лв. за лечение на българи в чужбина, има връзка с предстоящото подписване на Националния рамков договор между НЗОК и Българския лекарски съюз.

[ad id=“238430″]

„Ненавременен е дебатът за актуализация на бюджета на касата. Апелирах проф. Камен Плочев да се запознае с регламентите за неговата работа. Вчера настъпи голямо объркване у народните представители. Твърденията на проф. Плочев за задължения от 200 млн. лв. не съответства на твърдението на зам.-министър Жени Начева, че има само 7 млн. лв. задължения на Здравната каса“, обяви председателят на здравната комисия в НС.

Продължението на цялата интрига е писмото на Владислав Горанов от днес, който е получил едни данни, а сега картината е друга, според проф. Плочев, коментира Даниела Дариткова. Според нея това е добре организиран сюжет, който цели да провали рамковия договор, въпреки че тя не била привърженик на конспиративните теории.

[ad id=“236993″]

Според мен проф. Плочев е нарушил процедурата, защото трябва да представи всеки финансов проблем на Надзорния съвет и министъра на здравеопазване. Той подходи иновативно и забърка целия този сюжет, посочи Дариткова. Не разбирам защо точно сега се появи въпросът с дълговете към здравните заведения в чужбина, каза тя.

По думите на Дариткова Плочев не е успял да разгърне административния си капацитет и да се постави в услуга на Касата, която управлява 4 млрд. лв. в полза на българските граждани.

[ad id=“236999″]

„Да се иска актуализация на бюджета на здравната каса от човека, който го е внесъл, едва ли има аналог“, каза Даниела Дариткова.

„Виждаме нещо изключително странно – предложен от управляващата коалиция се оказа страстно защитен от Коалиция за България. Съжалявам, че когато здравната система трябва да генерира здраве, а не скандали, ние хабим енергия за конфликти“, посочи тя.

[ad id=“237001″]

„В Закона за здравното осигуряване са разписани ясно възможностите за оставка на шефа на касата – оставка или невъзможност да изпълнява задълженията. Ние трябва да изясним подведен ли е проф. Плочев“, каза Даниела Дариткова.


image0 (9K)