Данайските дарове на Русия

Нагледах се на постове и коментари относно елхата подарък от руското правителство. Не пиша този пост за да се включа със закъснение във всеобщото възмущение от петолъчките и локацията на елхата (срещу църквата Света Неделя). Пиша го, защото явно никой не вижда очевадната подигравка и провокация.

Новогодишната елха, която ни беше натрапена от СССР в комплект с Дядо Мраз, Снегурочка и червената петолъчката на върха, вместо звездата на Витлеем, не съществува в България вече 3 десетилетия. Ние украсяваме Коледни дървета и дядо Коледа раздава подаръци на Бъдни вечер или на Коледната сутрин. Този „данайски дар“ е показателен, че или в Русия са скарани с дипломацията или умишлено и целенасочено ни унижават.
Първо, руският посланник, като дипломат, би трябвало да е запознат с традициите и начина по който в България се празнува Коледа. Би трябвало да знае, че ние украсяваме коледни дървета, а не новогодишни елхи и че децата чакат подаръци от Дядо Коледа, а не от Дядо Мраз. Също така Снегурочка е тъмна Индия за български деца вече 2 поколения. Явното незачитане на българската Коледа от нашите „православни братя“, които са старокалендарци и празнуват Коледа на 7 Януари е повече от обидно. Вместо пожелание за „Весела Коледа“ те ни честят Нова Година с коледно дърво?!
В Русия празнуват Нова Година на 31 Декември, но поздравяват китайския народ и им честитят Нова Година на 5 Февруари. Явно на нас, дори и в името на дипломацията, Русия не е склонна да ни поздрави с празника! С този „свиден дар“ Русия „дипломатично“ ни налага своите традиции в центъра на столицата и арогантно ни демонстрира, че не уважава нашите!
От гледна точка на дипломацията, това е все едно да честитите Курбан Байрям на мюсюлманин като го поканите на вечеря и „дипломатично“ го почерпите с печено прасе. Е това е руския поздрав! Не са само петолъчките! И ако не се сещате какво ни очаква, ще си позволя да надникна в бъдещето. Българската православна църква няма да признае Украинската. Ще се отделим от Вселенската патриаршия и ще се прегърнем с Гундяев. И след това ще станем старокалендарци като тях. Вече ни подготвят….

 


image0 (9K)