Данаил Кирилов: Ще отхвърлим ветото на Радев върху закона за личните данни

„Категоричен съм, че ще отхвърлим ветото на президента Румен Радев върху закона за личните данни. Няма никаква цензура на медиите в случая, а ще припомня, че и на тази комисия , като одобри закона, съставът е доминиран от БСП.“ Това обяви в ефира на бТВ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според Кирилов настояването на БСП за нова ЦИК е саботаж: „Саботажът е създаването на обстановка на несигурност, така че да може да се оправдае евентуалната загуба на опозиционната формация на следващите избори. От самото начало се твърди, че предстоят манипулации. Това не е ново за българския избирателен процес. Срещали сме го и друг път.”

БСП поиска нов състав на ЦИК и повсеместно машинно гласуване. Левицата обвини управляващите, че чрез „прокарани тихомълком“ промени между двете четения в Изборния кодекс, се опитва да „узакони фалшификацията“ на предстоящите избори.

Според Кирилов изборите за Европейски парламент през май могат да бъдат проведени от сегашния състав на ЦИК, нищо че мандатът й дотогава ще е изтекъл.

Той припомни, че този състав на ЦИК е избран през 2014 г. и в него доминират представителите на тогавашното мнозинство – БСП. „Ние не поставяме този въпрос, за да не бъдем обвинени, че търсим конюнктурна промяна в състава”, обясни Данаил Кирилов.

По думите му и на предстоящите избори няма да има машинно гласуване във всяка избирателна секция. „Има действащ закон и се отчитат резултати, но няма машини и проблемът е по-скоро технически“, каза той.

Кирилов цитира доклад на ЦИК, според който и при машинното гласуване има същите рискове, както при традиционното – губят се флашки, броят се разписки от електронния вот и т.н.

„Очевидно е, че машинното гласуване е една концепция, която изисква по-висока форма на електронизация. Затова от ГЕРБ винаги сме казвали, че целта винаги е била електронното дистанционно гласуване. Важни са българите в чужбина. Продължава да се работи в тази насока”, изтъкна Данаил Кирилов.

„Пресконференцията на БСП за фалшифициране на изборите прилича на следизборния конгрес, когато Нинова ще обяснява защо са загубили“, коментира и депутатът Тома Биков.

„На нас днешната пресконференция ни прилича на тренировка за следизборния конгрес на БСП, когато г-жа Нинова ще трябва да отиде и да обясни на своите съпартийци защо са загубили още веднъж изборите. От сега те твърдят, че изборите са фалшифицирани. При положение, че нито има предизборна кампания, не е в дневния ред тази тема. Да не говорим, че самите избори не са минали“, каза още Биков.


image0 (9K)