Дамският хор на Регионалната библиотека спечели първо място от международен конкурс

Дамски хор „Библиофония“ при Регионална библиотека „Захарий Княжески“– Стара Загора с диригент д-р Дончо Донев спечели първо място в категория Хорово изкуство, раздел Обработен фолклор на Втория международен форум „Културно наследство“, който се проведе от 26 до 28 август 2016 г. в град Балчик. Във форума участваха състави и индивидуални изпълнители от Украйна, Румъния, Молдова, Гагаузия и България. В конкурсната програма се състезаваха над 50 състава в три категории: Хорово изкуство, Танцово изкуство и Индивидуални изпълнители.

hor nagrada (1)_resizedКонкурсът беше журиран от доц. д-р Елена Сименова, Пламена Цонева – част от екипа на фестивал „Варненско лято“ и Галя Гавраилова – директор на национален фолклорен фестивал „Море от ритми“. Според директора на форума, г-жа Маруся Костова, най-много са били участниците, избрали да се представят в категория Хорово изкуство, където въпреки голямата конкуренция дамски хор „Библиофония“ безапелационно грабна първата награда.

hor nagrada (2)_resized

Още на балчишката сцена, по време на церемонията по награждаване, хорът на библиотекарите от града на липите получи покана за един от най-престижните фестивали в страната – „Варненско лято“. Малко по-късно дойде и следващата покана за участие на състава в националния фолклорен фестивал „Море от ритми“.  Това е първата изява на старозагорския хор на конкурсна сцена, а самата формация съществува само от 6 месеца. „Това е невероятен успех за нас“ – каза диригентът на хора д-р Дончо Донев. Според него е прецедент състав с толкова кратка история да спечели токова престижна международна награда. В Балик старозагорският хор, съставен основно от библиотекари, се е представил по-добре от състави с дългогодишна история и многобройни участия и награди от български и международни конкурси.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора изказва искрени благодарности на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, на Общинския съвет, медиите и цялата старозагорска общественост, които подкрепиха мечтата на дамския хор, донесъл поредното признание на Стара Загора.


image0 (9K)