Дават 1 милион лева за броене на комарите по Дунав. Антикорупционният фонд сезира ОЛАФ за търга

Търг за райониране на комари на стойност над 1 млн. лв. с техническо задание от едва една страница е първенец в съмнителните поръчки, които провери антикорупционният фонд. Това съобщиха на брифинг част от членовете му.

[ad id=“225664″]

Фондът е сигнализирал ОЛАФ и българската и румънската прокуратури за десет обществени поръчки за 3.8 млн. лв. на Асоциацията на дунавските общини. Те са били реализирани по европрограма за трансгранично сътрудничество с Румъния. Проверката на неправителствената организация е започнала след сигнал за видимо завишена цена по една от тях от незаинтересована страна, а възмутен наблюдател, обясни Николай Стайков, който е съосновател на фонда.

Сигналът до фонда е за търг за географска информационна система за райониране на популациите на комари по българската страна на река Дунав с прогнозна стойност 1 063 955 лева с ДДС. Заданието, което въпреки стойността на поръчката е от една страница, позволява широкото и субективното му тълкуване, както и на техническата оферта, която има основна тежест (65%) в крайната оценка, обясни още Стайков.

Така поръчката е спечелена от участника, подал най-висока цена, като вторият участник е с близо 1/3 по-ниска цена, но едва 8 точки по техническата част.

Според експертите на фонда поръчката може да бъде изпълнена срещу едва 10% от прогнозната ѝ стойност.

Сигналът е довел до анализ на десетте най-големи поръчки

[ad id=“225664″]

След последвалата проверка във всички бяха установени сериозни индикатори за манипулиране на проведените търгове. По тази причина фондът е сигнализирал компетентните институции.

„Индикаторите са:

– Във всички десет поръчки печели участникът с най-висока цена, при това близко до прогнозната стойност.

– Вторите класирани участници са със сериозно по-ниски цени от спечелилите, в типичния случай с 30-40%.

– Спечелилите изпълнители винаги получават максимален брой точки за техническа оценка, а неспечелилите са оценени с толкова ниска техническа оценка, че никога не могат да достигнат печелившите оферти, независимо от цената.

– Във всички процедури е избран критерият „икономически най-изгодна оферта“, като тежестта на техническата оферта е 65%, а тежестта на финансовата оферта едва 35%. Това отваря възможността при голяма разлика в точките комисията да обезсмисли тежестта на финансовата оферта. Проверката показа, че комисията и по 10-те поръчки се възползва максимално от тази възможността, като се констатират дори разлики между първата и втората оферта като 65 към 8 точки, 65 към 7 точки и т.н.

[ad id=“263680″]

– Въпреки че прогнозните стойности на поръчките са високи, изискванията към участниците са изключително ниски. Например при поръчката за ГИС системата се изисква само един изпълнен сходен договор, което на практика означава, че участник, изпълнил договор за 1000 лева, може да участва в процедура за над 1 млн. лв.

– Прави впечатление, че във всички процедури, с едно изключение, печели консорциум от фирми, макар и да няма никаква нужда участниците да се обединяват, за да покрият занижените изисквания. Това навежда на съмнения за предварително организирана схема, при която едната фирма в обединението е професионалната и действително върши услугата, а другата е „подходящата“, през която се уреждат финансовите взаимоотношения. Още повече че три дружества печелят по две поръчки от общо 10-те“, се посочва на сайта на фонда.

Източник: dnevnik.bg


image0 (9K)