Даваме 84 000 лв. за арабски хляб за бежанците

Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет обяви обществена поръчка за доставка на арабски питки, които ще се предоставят на мигрантите, настанени в центровете в Харманли и Военна рамка в София. Общата стойност на поръчката е 70 000 лв., без ДДС или 84 000 лева с ДДС.

Договорът ще е за една година, като доставки ще се извършват три пъти седмично. ДАБ изисква арабските питки да бъдат с диаметър от 210 мм, без странични миризми, по десет в плик, който да е с тегло от 520 гр. Прогнозното количество, което ще трябва да се достави е 700 000 бройки. Това прави около 1,20 лв., с ДДС, на пакет. Цената на дребно в търговската мрежа за подобно количество арабски хляб в София е 1,5 лв.

Ако се доставят от чужбина, арабските питки трябва да са преминали задължителен граничен ветеринаро-санитарен контрол, да бъдат опаковани, според изискванията на Европейския съюз. В документацията към обществената поръчка липсва аргументация, от която да става ясно, защо ДАБ е решила да предприеме специални грижи към мигрантите, настанени в бежанските центрове.


image0 (9K)