Защо Борисов унижи Фандъкова за тая пуста тангента? Защо Фандъкова си трае като напикана Снежанка?

Автор: Елена Дюлгерова, ЗАРАТА

А може би, вие г-н Борисов, я подкокоросахте да си поиграете заедно на доброто и лошото ченге. Тя казва нещо половинчато, вие на другия ден отсичате бодро: „Да, правилно!“ или „Не, Фандъкова, аз реших!“.

Борисов, като беше кмет, щеше ли да приеме премиерът (който и да е той) да отменя решенията му? Въпрос, който неколцина или мнозина си задават, след като днес въпросният министър-председател на бърза ръка отряза софийската кметица и своя любимка Йорданка Фандъкова и обкръжението й, да наложат само временно отлагане на въвеждането на винетки на Северната тангента, която преминава покрай София и свързва магистралите „Тракия“ и „Хемус“ с „Люлин“ и пътя за Калотина.

Преди да продумам за тангентата, винетките, „лошата Фандъкова“ и „добрия Борисов“, да питам старозагорци примерно, как биха приели някакво решение на кмета им Живко Тодоров (пък бил той и от ГЕРБ), да бъде отменено от премиера им Бойко Борисов. Или бургазлии, ако Борисов пресече техния кмет Димитър Николов (пак от ГЕРБ) в нещо важно. Ще им хареса ли това? А и дали тези двамата биха се навили на подобен „филм“. Защото историята с тангентата  не е частен случай. Той косвено вади на показ как действа премиерът със своите кметове. И ка реагират те.

Та, да продължа. Възможният сценарий: в паузата между двете реплики (решения) на Фандъкова и Борисов хората почват да вилнеят из социалните мрежи. В резултат на което е и „решението“ на г-н Борисов. Нали той, г-н Борисов, е единственият премиер в демократична България, който винаги с един замах решава всичко, без да се свени да унижава институции, хора и хорица. Свои и чужди.

Това последното едва ли е уместно казано, защото г-н Борисов не дели хората на „свои“ и „чужди“ – той ги дели на такива, които са готови да му операт мръсния пешкир, и другите, дето не са. Или не? Щото парите не миришат – от тангенти и разни други ен-ти – ако стане, когато и с когото стане.

Разбира се, че е важно дали N броя (немалко наистина) софиянци ще плащат за един път, който всеки ден преминават понеже им се налага. С винетка или не, ще карат. В единия случай с „майка“ на уста, в другия с топла човешка благодарност към Него.

На Него силата му е в София, засега. Понеже Данчето клюма, кима и изпълнява. Тя си е такава, изпълнителна. Други недоказани работи не коментираме.

Ако си бяха замълчали, Борисов и Фандъкова щяха да се спогодят за „отсрочката“ за винетките, по-сетнешното им налагане и миладардите от тез винетки. Но решиха да се „допитат“. И правилно.

Впрочем тия двамата  не очакваха чак толкова светкавична реакция, та Бойко на бърза ръка, като един истински кан старобългарски, да отсече: „Казах!“… Пък Фандъкова като една болна лисица да се свие на два ката и дума в отговор да не продума.

На втория ден след настъпването на Новата година, равносметка. Ами това ни е премиерът. Интригант низш. Насъска софиянци срещу Фандъкова, ококори се като паметник на един кан български.

Не съм адвокат на Фандъкова – жаля я, горката жена. Или е взела много пари и е добър човек, или е много глупава и все пак е кметица, или е честна и глупава. Кое е оксиморон, съдете сами.

Борисов пак се вживя в ролята на добрия, но строг дядо Коледа, който добродушно наказва добрата Снежанка задето нещо е объркала подаръците. Пък джуджетата да гледат и да се вайкат и чудят.

Хора, вижте си собствените кметове. Кажете им да не правят като Снежанката от „Московска“33 в София. Вдигнете се, ако онзи тип от „Дондуков“1 се развилнее и във вашата околия.

Прочее, г-жо Фандъкова, каква е цената на това г-н Борисов да ви унижава? Какво налага изпълнителната власт да се меси в делата на местната, и да се яви суверен? Не е ли незаконно това?

 

 


image0 (9K)