Гърция скочи срещу руснаците – държали се като „другари по оръжие“ с турците

Москва постоянно се дистанцира от позиции с ниво на приятелство и сътрудничество, което характеризира гръцко-руските отношения за последните 190 години, твърди Атина

[ad id=“225664″]

Гръцкото министерство на външните работи даде тежък отговор на решението на Русия да експулсира двама гръцки дипломати от страната. Електронното издание Protothema публикува пълния текст, цитиран от „Фокус“:

„Гърция е миролюбива страна с многоизмерна, независима демократична външна политика. Като суверенна държава с дълга история, тя изисква уважение и отношения, основани на равенството на всички страни. В този контекст насърчава политика на приятелско съвместно съществуване също и с Русия, велика страна със силно присъствие на европейската сцена.

В рамките на тази политика Гърция постоянно се стреми към добри отношения и сътрудничество със своите съседи, с цел да разреши дълготрайни проблеми като този с името (на Македония), в полза на себе си, на Балканите, на Европа и на всички народи.

[ad id=“263680″]

В момента Русия изглежда не е в състояние да разбере принципните позиции на гръцката външна политика. Тъй като започна да се бори като другар по оръжие с Турция, като ? предостави редица улеснения в сектора за сигурност, тя изглежда постоянно се дистанцира от позиции с ниво на приятелство и сътрудничество, което характеризира гръцко-руските отношения за последните 190 години. Явно няма разбиране, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика.

Именно в този контекст човек трябва да разгледа решението на Русия да изгони персонала на гръцкото посолство в Москва. Решението на Министерство на външните работи на Русия, за разлика от гръцкото, което се основаваше на конкретни доказателства за незаконни и нередовни действия на руски служители и граждани в Гърция, не се основаваше на доказателства. Напротив, решението на руската страна е произволно, отмъщение, което не се основава на никакви доказателства.

Искаме да напомним на нашите руски приятели, че никоя страна в света не би толерирала опити да:

а) подкупват държавните й служители,

б) да подкопават външната й политика,

в) да се намесват в нейните вътрешни работи.

Гърция предприе мерки, само след като документира уличаващи доказателства. Освен това, Гърция никога не е намесвала или се опитвала да се намесва във вътрешните работи на Русия.

[ad id=“236993″]

Очевидно е, че има руснаци – за щастие те са малко – които смятат, че могат да оперират в Гърция, без да спазват законите и подзаконовите нормативни актове и дори да отправят заплахи. Приятелството между Гърция и Русия диктува такива мисли да бъдат изоставени, а не обратното.

Такъв е случаят с усилието за налагане на присъствието на Imperial Orthodox Palestine Society в Гърция, организация, създадена от тайните служби на царете през XIX век, с цел да се деелинизират патриаршиите в Близкия изток.

И накрая, по отношение на произволните мерки, предприети от ръководството на руското Министерство на външните работи, Гърция ще реагира с търпение и трезвост“.


image0 (9K)