Гърция е възможно да затвори границите и с други балкански държави

„Ситуацията се оценява ежедневно, извършват се целенасочени проверки, основно на туристи от България и Румъния и в зависимост от процента на положителните случаи, вероятно границата ще бъде затворена и за други страни, както беше направено със Сърбия.”, каза Димитрис Параскевис – професор в Атинския университет пред телевизия “Скай”.

“Гърция запази епидемичната вълна ниска, но имунитетът на гражданите също е нисък, което означава, че периодът, през който преминаваме сега е високорисков”, каза Димитрис Параскевас .

„Монетата има две страни. Положителната страна е, че имаме туристи, другата е, че сме внесли заразени, които очаквахме и бяха неизбежни. Ако процентът на положителните случаи е по-голям от 5 на 1000, т.е. 0,5%, тогава е добре да помислим за въвеждането на допълнителни мерки. Броят на привнесените случаи е голям, но аз ги оценявам всеки ден и ги изследваме според процента за държавата на произход”.

„В Гърция населението има ниски нива на имунитет. Намираме се в период на висок риск. Може да сме страна, която има лека епидемия, разпространението беше ниско, но в момента рискът е голям не само поради привнесените отвън случаи, но и поради летния сезон. Но, високите летни температури не са достатъчни сами по себе си, за да бъде ограничен коронавируса, трябва да внимаваме да нямаме локални огнища.”, допълни още той.


image0 (9K)