Гърция взима мерки срещу мигранти и бежанци, националистите искат да затварят границите

Съветът за външни отношения и отбрана към гръцкото правителство беше свикан спешно, за да обсъди рязко увеличения поток бежанци и мигранти към страната.

Конкретният повод за заседанието беше, че в четвъртък – само за един ден от Турция до остров Лесбос пристигнаха над 500 души.

Вчера гръцкият външен министър Никос Дендиас извика турския посланик в Атина, за да изрази пред него недоволството на правителството от засиления миграционен поток от Турция.

Под председателството на премиера Кириакос Мицотакис днес съветът прие седем мерки за справяне с усложнената ситуация.

Променя се процедурата по предоставяне на бежански статут, като се премахва второ разглеждане. При отхвърляне на искането мигрантите се връщат в родината им. Полицията започва издирването на лица без право на убежище, които продължават да живеят в Гърция.

Прехвърляне на голяма част от мигранти и бежанци от островите в лагери във вътрешността на страната.От Лесбос в следващите дни хиляда мигранти се настаняват в лагер до Кавала.

Непридружени деца, които сега се намират в лагерите на островите, се прехвърлят също в институции във вътрешнестта ня страната. Други от тях се изплащат в европейски страни, където са техните семейства.

Засилва се охраната на морската и сухопътна граница в сътрудничество с европейската агенция „Фронтекс“.

Турският посланик в Атина потвърди, че страната остава ангижирана със споразуманието с Европейския съюз по ограничаване на мигрантския поток.

Националистите в гръцкия парламент настояват за пълно затваряне на границата за мигранти.

Faktor.bg


image0 (9K)